Снимка: Pixabay
fallback

Всеизвестно е, че пушенето оказва сериозно въздействие върху здравето, но не малък е и ефектът върху джоба на пушачите.

В Европейския съюз разликите между цените, които пушачите плащат за порока си, са доста сериозни.

Европейската комисия обаче смята, че именно големите разлики в данъците в държавите от съюза спъват битката с тютюнопушенето и ограничаването на раковите заболявания.

Oще по темата
Според Брюксел е нужно преразглеждане на актуалните правила в ЕС и трябва общ подход, който да комбинира грижа за здравето, данъчна политика, борбата с нелегалната търговия и грижата за околната среда.

Според ЕК разликите в цените имат два ефекта. От една страна достъпността не успява да откаже пушачите от навика, а от дргуа страна разликите на различните пазари стимулират контрабандата.

Без изненада най-евтино е у нас, където средната цена на кутия цигари е 2,57 евро. На другия полюс са цените на тютюневите изделия в Ирландия, където средно се плаща "скромната" сума от 11,37 евро за кутия цигари.

Или накратко казано: Източните държави плащат по-малко, което до голяма степен се дължи на ниските лихви за тютюневите изделия, пише германското издание "Билд".

У нас цигарите са най-евтини, но в Полша също цените са относително ниски - средно кутията излиза 3,26 евро.

В Германия една кутия излиза 5,64, а във Франция пушачите вадят по 7,78 евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

112

Водопроводчик

преди 4 години

То па една храна и кучетата не ядат салама

111

Левски

преди 4 години

До всички които не знаят защо храната в чужбина е по евтина...от БългарияЗащото ДДС то за храната е 5% не като тука 20%И ДДС за Алкохол и Тютюневи изделия и той е различен него знам колко е точно...Ето колко лесно може даУспеем и тук. Вдигаме акциза на Алкохола и Тютюневи изделия и сваляме на храната...Но никой не иска да го стори..

110

Dr. Doom

преди 4 години

Разбира се,че трябва да се изравнят цените.. ирландците и те са хора....

fallback