Снимка: Pixabay

Британските потребители ще усетят поскъпване на вносните стоки от Европейския съюз във Великобритания след Brexit. Това е неизбежно, независимо дали премиерът Борс Джонсън ще подпише споразумение за свободна търговия с икономическата общност или не. Това пишат от Bloomberg TV Bulgaria, позовавайки се на голяма бизнес асоциация.

След 1-ви януари 2021 г. ще се изискват митнически декларации за всички внесени продукти от ЕС, които струват между 16 паунда и 56 паунда продуктова линия. Ще са необходими и документи, свързани с произхода на продуктите. Новите правила са свързани с излизането на Великобритания от единния пазар и митническия съюз на блока.

"Тези неща ще се случат, независимо от това колко добра сделка ще сключи Джонсън", коментира Уилям Бейн, политически съветник в Британския ритейл консорциум, който представлява 5 хил. бизнеса.

"Всяко увеличение в индустрия с нисък марж ще бъде усетено от крайните потребители", каза още той.

Бъдещите по-високи разходи за компаниите, които участват в търговия с ЕС, са в резулта на Джонсън и неговия подход към търговските преговори с Брюксел. Съюза е най-големият търговски партньор на Великобритания, както и източник на половината от британския внос. Джонсън се стреми да установи по-дистанцирани икономически отношения с ЕС. По този начин Великобритания няма да трябва да отговаря на европейските правила, както и да има възможност свободно да сключва търговски споразумения с други страни.

Ако Великобритания и ЕС не бъдат по-прагматични по отношение на други митнически процеси разходите и закъсненията за бизнеса ще станат по-големи, допълват от Британския ритейл консорциум. Здравните сертификати за износ (EHC) ще са най-натоварени. Те са необходими за пренасянето на продукти с животински произход в ЕС. Един такъв сертификат стрева 100 паунда и трябва да бъде издаден от ветеринар или квалифициран специалист. Тези продукти включват риба, месо, сирене и йогурт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase