Снимка: БГНЕС
fallback

Първото официално посещение на френския президент Еманюел Макрон след Brexit го отведе в Полша, където днес ще изнесе лекция в Ягелонския университет в Краков.

След напускането на Великобритания, Полша се превръща в 5-ата по население и 6-а по икономика държава членка на Евросъюза.

По време на разговорите си с полския президент Анджей Дуда френският държавен глава Макрон инициира среща на т.нар. Ваймарски триъгълник между Франция, Германия и Полша, предава БНР.

Трите държави носят според Макрон "основната отговорност" за бъдещето на ЕС.

Ваймарският триъгълник е инициатива, създадена през 1991 година от външните министри на трите държави. Последната среща на върха се състоя през 2011 година, последвана от обтягане на отношенията между Париж и Варшава, след като четири години по-късно националконсервативната партия "Право и справедливост" пое управлението на Полша.

Франция и Полша се разминават във вижданията си за бъдещето на ЕС, което предстои да бъде обсъдено на двугодишна конференция.

Макрон се застъпва за по-задълбочена евроинтеграция и подкрепя "Зелената сделка" на еврокомисията, докато Полша успя да си издейства специален статут в новата европейска екополитика и следва политика на национален суверенитет.

Президентът Дуда обяви след срещата си с Макрон, че ЕС се нуждае от нова архитектура, а Брекзит означава рестарт за общността.

"Ролите в ЕС трябва да се преразпределят", заяви Анджей Дуда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 4 години

Германия... проектчето на Бисмарк от 70-те години на 19 век. Загубило всички войни и останало с територия колкото Полша. Избили му рогата и тръгнало да коли половин Европа, а после защо го сринали със земята и му изнасилили жените. Понастоящем е окупирана сбирщина от пенсионери и бежанци, без армия, без култура, с грозен и безполезен език, говорен само в Лихтенщайн и в село Уйнo.

26

Vive la France!

преди 4 години

Франция е центъра на световната цивилизация и няма нация, която да не е повлияна по някакъв начин от Франция. Направо е смешно някакви тролoве дори да си помислят да сравняват Велика Франция с цивилизационна периферия като Германия. Да, голяма част от френските национали са чернокожи, но пеят Марсилезата и донесоха световната титла на Франция за разлика от германските турчета, които отпаднаха в групите и станаха за смях пред цял свят :) Vive la Republique, Vive la France!

25

Велика Франция

преди 4 години

Германия вече има повече мигранти от Франция като общ брой и като процент от населението. Париж e най-красивия, най-големия и най-величествения град в Европа. В сравнение с Париж, Берлин е село. Грозен и противен град. Немския е грозен и безполезен език. Германия е нация от пенсионери, а Източна Германия е ***. Франция е най-посещаваната страна в света, Париж е най-посещавания град в света и център на европейската цивилизация.

fallback