Снимка: БГНЕС
fallback

И български граждани са поискали да бъдат качени на двата европейски самолета, които тази седмица трябва да евакуират граждани на ЕС от епидемичния район на провинция Хубей, епицентър на коронавируса, предизвикващ скоротечна пневмония.

Oще по темата

Европейската комисия съобщи във вторник вечер, че ще плати два чартъра, единият от които с 350 френски граждани, трябва да се върне утре в Париж. Комисарят за управление на кризи Янез Ленарчич съобщи в Брюксел, че България е поискала да бъдат репатриирани нейни граждани от Ухан, без да уточни броят им.

За евакуация са се записали и граждани на Австрия, Белгия, Германия, Испания, Финландия, Франция, Италия, Латвия, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния и Обединеното кралство, което излиза от ЕС в петък. Общо става дума за близо 600 души, които се намират в Ухан и други градове в засегнатата провинция. Засега не е ясно кога ще се проведе вторият курс с евакуирани, нито къде ще се приземи.

Европейската комисия съобщи, че ще покрие 75% от транспортните разходи, след като в сряда вечер Франция задейства Механизма за гражданска защита, чрез който страните членки си помагат при бедствия и аварии.

Здравният еврокомисар Стела Кириакидес съобщи, че всички еврочленки са обявили висока степен на готовност да се борят с вируса, когато той се прехвърли на европейска територия. Засега има само 8 потвърдени случая - по четири в Германия и във Франция. Всички те са свързани с хора, които са се върнали в скоро от Китай или са се срещали с китайски гражданин, който е бил носител на вируса.

Кириакидес заяви, че 28-те са информирали Брюксел, че са издали указания към гражданите как да се пазят, разполагат с тестове за диагностициране и с места в болниците си за заразените.

По-рано в София здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че България е поръчала тестове за установяване на коронавируса и ги очаква след седмица. Поръчано е специално облекло за медицинския персонал, който ще се занимава с болните и са отпуснати пари за купуването на още един скенер, измерващ температурата на пътниците на летището в София. Не е ясно кога последният ще бъде доставен.

Междувременно Европейската комисия съобщи, че е забранила на служителите си да пътуват до Китай, ако няма крайна нужда, докато не отмине пикът на заразата. Решение на страните членки е дали ще препоръчат и наложат ограничения на своите граждани, съобщи здравният еврокомисар. За момента Световната здравна организация не смята, че трябва да се ограничава пътуването до Китай. Ленарчич обаче предупреди, че “ситуацията ще се влоши преди да започне да се подобрява”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Д-р Томова-ОПЛ

преди 4 години

Според мен, това извеждане на граждани от карантина в огнище на такава опасна инфекция ще доведе до разпространение на заразата.Мярката е политическа.Учудвам се ,защо здравните експерти не могат да убедят политиците колко опасно е това.Светът върви към Идиокрация!

10

Анонимен

преди 4 години

Само да не забравите за карантината като ги приберете в Европа нали. 15 дена и който е жив го пускате.

9

Анонимен

преди 4 години

Да си седят там и да си ги лекуват китайските лекари.Сакън ако не разнесат заразата.Има интернет, има камери, ако имат желание, ще се видят с близките си за последно. Не дай си Боже до там да се стигне.

fallback