Снимка: БГНЕС
fallback

Европейската комисия ще плати за евакуирането на европейските граждани от обхванатите от епидемията от коронавирус райони на Китай. Това ще стане чрез т.нар. Механизъм за гражданска защита, който беше задействан във вторник вечер.

До момента са организирани два самолета, съобщи еврокомисарят за управление на кризи Янез Ленарчич. С тях ще бъдат прибрани около 350 души, които са поискали да бъдат евакуирани. Еврокомисарят увери, че ако има повече желаещи, Брюксел ще плати и допълнителни чартъри.

Първият самолет ще излети от Франция в сряда сутрин и ще се върне на следващият ден. Вторият полет ще бъде изпълнен преди края на седмицата. Притежателите на европейски паспорти, които се намират в региона на Ухан и провинция Хубей още могат да заяват желание да бъдат евакуирани, независимо от своята националност, съобщи Европейската комисия. Това може да стане във всяко европейско посолство или в представителството на ЕС в Китай.

До момента около 100 граждани на различни европейски държави са декларирали желание да се качат на втория самолет, чийто полет още не е назначен. Германия вече обяви намерение да прибере 90 свои граждани от Ухан, Нидерландия - 20. Португалия и Обединеното кралство също обявиха, че търсят възможност да евакуират гражданите си.

Oще по темата

На борда ще се качват само хора, които нямат симптомите на зараза, съобщи Асошиейтед прес. По-рано Франция обяви, че всички евакуирани ще бъдат подложени на 14-дневна карантина в специална болница, преди да бъдат пуснати по домовете си.

Първоначално Европейската комисия съобщи, че задължението да се погрижат за своите граждани е на властите в отделните държави, но се оказа, че не всички страни имат възможност да съберат достатъчно пътници за резервиране на чартърни полети и ще е по-удачно усилията да се комбинират.

Според правилата за работа на спасителния механизъм 75% от разходите за транспорта и организацията на спасителната операция могат да се поемат от европейския бюджет.

До момента в Европа има потвърдени четири случая на заразени с коронавируса 2019-nCoV - три във Франция и един в Германия. Всички те са резултат от тесен контакт с жители на Ухан. Последният доказан случай - в Бавария, е на германски гражданин. Той е бил домакин на китаец, посетен преди това от роднини от Ухан.

Според Европейския център за превенция и контрол рискът от пренасянето на заразата в Европа е умерено висок и свързан преди всичко с пътуващи от Ухан и други части, засегнати от заболяването. До момента в света са потвърдени 4587 случая на заразяване с вируса, предизвикащ скоротечна пневмония. Смъртните случаи са 106.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Вируса

преди 4 години

много сам бърз , за 5 дни заразих 10 континента .Над 200 уубих и над 10 000 ме носят на гръб.Имате ли ваксина ???

10

Нали сме в съюз,

преди 4 години

защо не се организира общ транспорт, а нашите щели да пращат самолет за 4 човека? Толкова ли сме богати? Тук хора умират, а управниците се правят на интересни, вижте ни колко сме велики, особено Боко!?

9

най-после

преди 4 години

Сети се ЕС! Най-после. Болест от която няма лечение и която е заразна, и една сега ЕС изтегля европейците от Китай!

fallback