Снимка: БГНЕС
fallback

 

Ще има ли минимална работна заплата за целия Европейски съюз? Европейската комисия планира започването на консултации по предложението минималното възнаграждение да е 60% от средната заплата във всяка страна от ЕС.

Идеята е икономическо сближаване между отделните държави. По данни на Евростат около 110 млн. европейци са изложение на риск от бедност. Целта на предложението е техният брой да намалее, съобщаваBulgaria ON AIR

.Ако бъдат приети, промените ще засегнат жителите на 22 европейски държави от ЕС, където законово е установена минимална работна заплата.

Oще по темата

В останалите 6 този тип възнаграждения са договорени по браншови и друг механизъм. Това са: Дания, Финландия, Австрия, Швеция, Италия и Кипър.

Вече е ясно, че единна минимална заплата във всички страни от ЕС няма да има, но ако се въведе правилото тя да е 60% от средната, то в България, минималната ще бъде 760 лв.

В момента сме начело на класацията по най-ниска минимална заплата – тя е 316 евро. До нас се нареждат Латвия, Румъния и Унгария.

10 са държавите, където заплатата се движи от 500 до 1000 евро.  Минимална заплата над хиляда евро получават в Испания, Великобритания, Франция, Германия, Белгия, Нидерландия, Ирландия и Люксембург. Именно в Люксембург минималната месечна ставка на работника е 2090 евро.

Вече са открити консултациите от страна на Комисията. Участват представители на синдикатите и работодателите на европейско ниво.

"У нас работодатели и синдикати преговарят за създаване на механизъм, в който да се засили договорното начало при определяне на мин работна заплата", обясни зам.-председателят на БСК.

Предстоят шестседмични консултации със социалните партньори. През април Комисията ще е готова с окончателния текст на промените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

153

Бойко Тъпото

преди 4 години

Сега разбрах защо ви викат "КЕСТЕНИ" - Защото вместо мозък , вие имате "КЕСТЕНИ"

152

Кольо

преди 4 години

В Брюксел има много бюрократи без работа и те сега ще сътворят "гениални" неща. Ще плащаш минимални заплати от 760 лв независимо дали имаш оборот или не. Следващите гениални решения на Брюксел ще са да се забрани ходенето до тоалетна и изпускането на газове. Затова Британия избега от ЕС. Политиците живеят в красиво мехурче далеч от реалностите на живота.

151

Анонимен

преди 4 години

3 год. МРЗ беше замразена------Три години нямаше инфлация

fallback