Снимка: БГНЕС
fallback

Германският канцлер Ангела Меркел постигна сделка за стартирането на плана за пълното прекратяване на използването на въглища за добив на електроенергия. Меркел предлага обезщетения за милиарди евро за дружествата и засегнатите региони, така че затварянето на въглищните централи да започне още през тази година, съобщава Bloomberg.

Oще по темата

На преговорите между правителството и премиерите на федералните провинции, които започнаха в сряда вечерта и завършиха късно през нощта, бе решено да се прекрати дейността на всички въглищни централи до 2038 г. Планът предвижда осигуряването на компенсации в размер на 40 млрд. евро за засегнатите региони.

Най-голямата германска въглищна централа RWE ще получи 2.6 млрд. евро, сочи информация на запознат с преговорите източник на Bloomberg.

Меркел се намира в трудна позиция, тъй като среща натиск както от еколози и активисти, така и от компаниите от минния сектор. Борбата с климатичните промени е сред най-важните теми за избирателите, а Германия няма да успее да изпълни целите за 2020 г. спрямо Парижкото споразумение за климата. От друга страна, се засилват опасенията, че социалното неравенство между по-бедните региони в Източна Германия, където се намират голяма част от минните компании, и Западна Германия, ще се увеличи.

Целият анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Vive la France!

преди 4 години

До Deutschlandхаха. И какво й е великото? Сбирщина от пенсионери и бежанци загубили всички войни. Кога ще спрете да внасяте елетричество от Франция? Никога! Защото дори ядрена енергетика нямате вече и плащате най-скъпия ток, а въздуха ви мръсен заради въглищата. Деиндустриализацията върви по план, скоро ще бъде свършено с проектчето на Бисмарк от 70-те на 19 век.

25

Deutschland

преди 4 години

Германия е ВЕЛИКА,еврото - стабилно!

24

Анонимен

преди 4 години

Ето това е хибридната война,която много овце не могат да проумеят,мислейки си,че в нея само се стреля!Напротив,стрелбата в нея е само за създаване на онзи фон,който да оправдае основните способи за унищожение,един от които е "борбата с климатичните промени!Така хората ще си унищожават икономиките,а заедно с това и себе си,макар и по-бавно,а ефектът ще бъде една голяма нула - такава "борба",ако изобщо е необходима,е възмжна, само с участието на всички държави,особено,големите!

fallback