Снимка: архив, Reuters
fallback

Европейският парламент изготви план за намаляване на въглеродния си отпечатък до нива отпреди приемането на България и Румъния в ЕС.

Според плана, одобрен от ръководството на институцията в понеделник вечер, използването на хартия трябва да се намали наполовина, транспортните емисии с една трета, а въглеродният отпечатък да бъде ограничен с 40 на сто спрямо 2006 г. - когато ЕС има депутати само от 25 страни.

Програмата идва като принос към усилията на Европа да стане водеща в борбата с климатичните промени.

Европарламентът вече е въглеродно неутрален благодарение на модерните си инсталации, както и на решението си да купува електричество, произведено само от централи, работещи от възобновяеми източници.

Сега институцията, която има 751 депутати и няколко хиляди чиновници, започва подмяната на автомобилния си парк, като до 2024 г ще подмени всичките си коли с електрически. Европейският парламент разполага с около 50 лимузини, които возят евродепутатите с шофьор.

Еврочиновниците вече няма да пътуват със самолет между двете му седалища - Брюксел и Страсбург, а с влак. Ще продължи подмяната на отоплителната инсталация и водопровода, така че да станат по-енергийно ефективни, се казва в програмата. Благодарение на монтираните умни контакти в кабинетите, които изключват осветлението при липса на движение, са икономисани почти 15% ток.

Междувременно Европарламентът обяви конкурс за строителството на нова сграда в Брюксел. Тя ще подмени една от заеманите от него в момента, в която се намира пленарната зала. След като преди няколко години таванът в залата падна, Европарламентът поръча експертиза, която показа, че конструкцията не е стабилна. Най-добрите 25 архитектурни намерения ще бъдат подбрани през пролетта, а авторите им ще получат поръчка да ги доразработят.

Сградата, в която депутатите заседават, когато са в Брюксел, е строена като конгресен център през 70-те години на миналия век, но според ръководството на парламента вече не отговаря на нуждите на учреждението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

JJIvanov warnings

преди 4 години

Всички електрически автомобили произвеждани в момента са исключително опасни за земята ..Увреждат тежко с нагло вредни съоръжения вкл скенери инсталирани на тях..Уврежданията са лесни за доказване .Може да с е провери облъчването на пешеходци от нови автомобили с инсталирани тежко вредни скенери вместо доказано безвредни жълти фарове.

25

Warnings

преди 4 години

Предупреждават че фотоволтаичните скенери са исключително вредни з а йоносферния океан ползват се за центриране на дъното на тропосферния океан от военно терористична мафия зад ПЛутон..В момента има опит на природата да се приспособи към нагло вредните анти земни и анти природни оръжия..В България тестове с мъгла подават сигнал че НЯМА достатъчно новородени ДЕЦА вкл на хора,крави,овце,кози..

24

JJIvanov

преди 4 години

Всеки автомобил с включени бели скенери/led xenon,halogen,laser/ се следи като особено вреден за ликвидация.Готви се откат за ликвидация на човеците ..заради недопустимо вредни оръжия произвеждани под обемно обсебващо записващ контрол на външни особено жестоки врагове..Произвеждани в милиарди бройки холограмни оръжия готвят ликвидация на FANEROZOIC eon/подават тестове на биометрични проби проведени в Великобритания../череши ягоди,боровинки,киви,папая,ябълки,круши,малини,къпини..

fallback