Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Общ преглед


Бившият премиер Симеон Сакскобурготски заяви, че го радва да вижда завръщането на либералната идея.

"Много хора си мислиха, че ако се радикализираш, ще правиш кариера. Либералната мисъл е много по-широка и предоставя повече възможности“. Това заяви Симеон Сакскобургготски по време на представянето на книгата „Изграждане на либерална Европа: проектът АЛДЕ“, написана от британския политик сър Греъм Уотсън.

"Либералната мисъл не е само мисъл. Не е просто нещо, което НДСВ и ДПС прегърнаха. В миналото в България е имало и други либерални движения“, отбеляза Симеон Сакскобургготски в своето обръщение към участниците във форума, пише Дарик нюз.

Според него либералната идея събира все повече последователи, защото предоставя „право и възможности за диалог“, а тя може да се окаже преграда срещу „крайни движения, мотивирани от омраза“.

„Брюксел ни докара много положителни моменти, но понякога имаме чувството, че той ни налага нещо. Ние сме Брюксел, ние сме блестящи европейци, които след толкова дълго отсъствие се завърнаха в голямото европейско семейство“, категоричен бе той.

„Европа няма план „Б“ - извън Европейския съюз“, смята Сакскобургготски по повод на евроскептицизма. „Толкова хора се изявяват с катастрофични прогнози, че ще се разпадне всичко – нищо подобно“, категоричен е бившият министър-председател.

„Ако не беше ЕС, къде щяхме да бъдем сега, след икономическите кризи? Пак ли щяхме да започнем с войни? Няма план „Б“. Ние сме на правия път, на правата посока“, заяви още той в речта си.

Великобритания се е превърнала в посмешище, смята сър Греъм Уотсън – британски политик от либерал-демократичната партия и член на Европейския парламент за Югозападна Англия (1994-2014 г.). Той коментира резултатите от предсрочните парламентарни избори на Острова, на които консерваторите спечелиха убедителна победа над лейбъристите, а Борис Джонсън спечели мнозинство в британския парламент, обещавайки Брекзит до Коледа.

"Повечето от моите сънародници гласуваха за партия и за правителство, което иска да ни изкара от Европейския съюз“, подчерта британският политик.

Сър Греъм Уотсън е у нас, за да представи българският превод на книгата си "Изграждането на либерална Европа: Проектът АЛДЕ“.

В Дома на Европа в София той заяви: "Всичко се свежда до изграждането на либерална Европа“. На представянето присъстваха председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и Цар Симеон II, както и много други привърженици на либералната идея, участващи на българската и европейската политическа сцена. "Всичко се свежда до изграждането на либерална Европа. Благодаря ви за ролята, която изиграхте вие“, обърна се авторът към тях.

Политикът не пропусна да засегне и ширещите се в много европейски страни популистки движения. "Патриотът обича страната си, а националистът мрази съседите си "отбеляза той“. Според него либерализмът може да се определи като начинът, по който се отнасяме един към друг.

Пред присъстващите той призова да не позволяват да бъдат въвличани във "фалшивия патриотизъм“.

"Делата на политици като Валери Симеонов, са разрушителни. Ние трябва да се радваме на мира и благоденствието, а не да участваме във "вербална война“ един срещу друг“, смята сър Уотсън.

За да обясни проблемите на Европейската политика и евроскептицизма той си послужи с шега. "Същесвуват три основни лъжи по света. Първо – парите вече са във вашата сметка. Второ – аз ще те обичам и утре и трето – идвам от Брюксел и съм тук, за да ви помогна“.

В книгата си авторът прави опит да представи историята на най-голямата центристка партия в ЕП – Алиансът на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ). "Не бива да позволяваме на французите да блокират разширяването на ЕС и присъединяването към него на Северна Македония и Албания“, призовава авторът в нея. Според него само така Европа ще може да има "високоскоростен влак от Тирана до Страсбург и газопровод от Варна до Западна Европа“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

92

А ко ши каиш

преди 4 години

Коняра има,пълан 2 изказва се неподготвен като че ли някой му иска,минението

91

Скептик

преди 4 години

СимеонСК е един доказан ментърджия. Той ни вкара в НАТО, за да ни приемат в ЕС като твърдеше, че това няма да навреди на търговските отношения с Русия. Всичко се оказа лъжа. Отпадна митницата с ЕС, което можеше да стане и по друг начин. Но ни включиха в бойна група срещу далечни роднини, но все пак роднини. И то в полза на кого?

90

Либерастен шемет

преди 4 години

В последната Панорама при Бойко Василев се развямяше един типичен либераст,сър Греъм Уотсън. Първо като е либераст-прогресист защо се прави на сър.....,нали точно либераст-прогресистите са отменили благородническите привилегии? И второ тоя мушморок нарече Оливър Кромуел ......фашист!!! Само зомбиран либераст - *** може да изрече такваз политколектно глупост. Че то ако го нямаше Кромуел със всичките му недостатъци и днешните либералистични дришни нямаше да има и помен.

fallback