Стево Пендаровски. Снимка: архив, Reuters
fallback

Становището на българските академици, че не съществува македонски език, е анахронизъм за 20 и 21 век, в който живеем, заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, отговаряйки на журналистически въпрос във връзка с реакцията на БАН на Хартата за македонския език на Македонската академия на науките и изкуствата, съобщава в. "Слободен печат".

Oще по темата

“Македонският език и македонската нация са факт. Македонският език е лингвистичен факт от десетилетия и това е утвърдено и на международно ниво. Смятам, че е безпредметно да разговаряме за нещо, което е факт, известен на всички, не само при нас и не само при тях, а е известен в целия свят”, заяви Пендаровски в кулоарите на антикорупционен форум в Скопие.

Той подчерта, че Преспанският договор се позовава на конференция на ООН от 1979 г., на която македонският език е стандартизиран като един от езиците в южнославянската група и е международно признат.

Да припомня, че според конституцията на бивша Югославия от 1974 г. тази държава имаше три официални езика и един от тях бе македонският език, каза Пендаровски.

Също така македонската нация е факт и около това никой нормален човек в нашата страна няма да дебатира, нито да подписва договори с когото и да било, каза Пендаровски, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

155

Тролин

преди 4 години

Това планирана атака на руските служби. Залагат на стари конфликти. Едно е да признаеш, че северно македонския език е норма на българския, а друго е всъщност да твърдиш, че кирилицата, Кирил и Методий, Климент, Гоце, Миладиновите братя не са българи, а че са македонци тоест по произход антични македонци. Руснаците искат да си построят радиоелектронната кула в Сърбия като триангулационна точка. Много правилно, че ББ не реагира. За какво да реагира на този кьор фишек.

154

Бъгарин

преди 4 години

historyofmacedonia.org/ConciseMacedonia/MacedoniansNotBulgarians.html. Вижте братя тая сръбко македонска пропаганда кой допусна в org то да се вкара тази помия и Бойко си мълчи както винаги май ние продал отдавна някой да му го изпрати това да видим какво ще отговори ама публично по бТВ разпростанете това докато нее прекалено късно.

153

Стоян Димитров

преди 4 години

И да не би да говорят на езика на Александър Македонски?

fallback