Снимка: Reuters
fallback

Европейските лидери назначиха французина Мишел Барние да води преговорите за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания след излизането ѝ от Съюза. Барние досега беше главен преговарящ по условията за раздялата.

Oще по темата

Договореното от него споразумение за напускане все още не е ратифицирано нито от британския, нито от Европейския парламент, но резултатите от изборите в Обединеното кралство в четвъртък дават достатъчно мнозинство на премиера Борис Джонсън да внесе сделката за одобрение. Европарламентът поставя условие тя да е ратифицирана първо от Лондон.

Джонсън: Напускаме ЕС на 31 януари, като единно цяло!

Сделката предвижда преходен период до края на 2020 г., през който европейските правила ще продължат да действат в Обединеното кралство, за да се намалят негативните последици за бизнеса и гражданите.

През това време ЕС се надява да договори търговско споразумение с Обединеното кралство, подобни на тези, които има вече с други трети държави и които третират вноса на европейски стоки на Острова и на британски в Европа, както и да поддържа възможно най-близки отношения и в други области като сигурността, борбата с тероризма.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Комисията започва да подготвя мандата за преговорите така че фактическите преговори да могат да започнат на 1 февруари.

Великобритания ще ни стане добър съсед

„Обединеното кралство ще стане трета страна, но това не е краят на нещо, а началото на чудесни отношения между добри съседи“, заяви тя.

Фон дер Лайен подчерта, че ЕС разчита ратификацията на споразумението за напускане да бъде завършена до 31 януари, което е предусловие за започване на разговори за бъдещите отношения. ЕС се ангажира да води преговорите прозрачно като средство да запази единството между страните членки.

Междувременно, лидерите, които вероятно днес за последен път заседаваха в т.нар. Brexit формат (без Великобритания) дадоха различни оценки на резултатите от изборите. Повечето поздравиха Борис Джонсън с победата и изразиха очакване той да процедира бързо, за да приключи по-бързо Brexit. Третата отсрочка, която те му дадоха изтича на 31 януари 2020 г. „Очакваме възможно най-бързо гласуване в британския парламент по споразумението за напускане. Важно е да имаме възможно най-скоро яснота“, коментира новият председател на Европейския съвет Шарл Мишел.

Чехия - лошо, Румъния - добре за нашите граждани

Чешкият премиер Андрей Бабиш обаче нарече резултатите от британските избори „лоши за Европа“. „Това е, безспорно, гигантска победа за Борис Джонсън. Той спечели и те ще излязат, за съжаление. Това е лоша новина за Европа“, каза Бабиш.

Румънският президент Клаус Йоханис обаче заяви, че победата на Джонсън е добра вест за румънците, живеещи на Острова, тъй като сделката, договорена между ЕС и Великобритания „защитава нашите румънски граждани и им дава значителни права“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Фернандел

преди 4 години

Коя форма на ЕС бе, 7 държави като в началото? *** плаши Германия и франция, леле. Пак ще има визи за Гърция, ***? Германия, Франция бенелюкс, Австрия и Дания. Ама излизай бе ***, ще тъгуваш с ОНД

27

Аz

преди 4 години

Шотландия ще страда, ако надигне глава.Толкова са бедни, че нямат авоари да поддържат собствена валута.Национализма е на ниво Волен или Льо Пен.Нямат производство освен аграрна политика.Няма да са в ЕС, Макрон спря приемането на нови членове в ЕС, значи ще са извън ЕС.

26

az

преди 4 години

Австралия, Н.Зенландия, Канада, Норвегия, Швейцария НЕ СА в ЕвроГейския съюз.ЗЛЕ ли са вре ?УК дава повече пари на ЕС, отколкото взема, не само, ами и да изпълнява недъгави инструкции от Брюксел (да приема "мигранти" например)УК има СВОЙ пазар от 2 млрд души (справка, бившите и колонии, които кралицата индиректно управлява, понеже е визш главнокомандваш там).Добавяме Китай (който разлюби САЩ и драпа да инвестира в УК)САЩ се позразбира.Добавяме и 5-6 УК офшорни зони с трилиони валута.

fallback