Снимка: Pixabay

Европейската комисия даде на съд Дания заради отказа ѝ да принуди местните компании да продават бяло саламурено сирене под името "Фета".

Според европейското законодателство "Фета" е гръцка регистирана марка, която може да се произвежда по точни правила и продукти и само на територията на Гърция. Всички останали производители трябва да брандират продукта като бяло саламурено сирене.

"Фета" е гръцка марка от 2002 г. и се произвежда само от смес от овче и козе мляко, като има регламентирани правила за срока и условията на зреене.

Брюксел се опитва да убеди Дания да се откаже да използва името от почти две години, но без успех. Копенхаген е сред най-големите производители и износители на твърдо бяло сирене в Европа.

Освен че намалява печалбите на гръцките производители, използването на чуждата мярка пречи и на преговорите на ЕС с трети страни, когато уговаря квотите и условията за закрила на европейските стоки по света, твърди Европейската комисия.

Предстои съдът на ЕС да се произнесе по спора, като при потвърждаване на позицията на Еврокомисията, може да се стигне и до финансова санкция за датската държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase