Снимки: Reuters

Общ преглед

Като "съкровищницата на Европа“, така определят музея "Грюнес Гевьолбе“ (“Зеленият свод“) в Дрезден. В понеделник крадци влизат във впечатляващата барокова зала и открадват близо 100 ценни предмета, сред които много бижута. И въпреки че тези произведения на изкуството все още не са стигнали славата на онези в Италия, колекцията на музея е сравнима с колекциите във Венеция и Флоренция.

Още по темата

Историята на "Зеления свод“ започва още през 18-ти век, когато Август II Силни, владетелят на Саксония, иска да превърне Дрезден в столица на изкуствата. За целта, той кани талантливи скулптури, бижутери и художници в града и наел няколко великолепни стаи. Те демонстрирали неговите културни ценности и огромно богатство.
Резултатът бил "Зеленият свод“ - първият публичен музей в Европа. Колекцията зад стените на замъка в Дрезден включвала невероятна серия от орнаменти, красиви купи от кристал и ахат, великолепни фигурки от злато, както и най-красивият зелен Дрезденски диамант – най-големият и шлифован зелен диамант в света.

Когато съюзниците бомбандират Дрезден през 1945 година "Зеленият свод“ е унищожен. Съкровището е преместено в крепост, а след края на войната е конфискувано от Червената армия и откарано в Русия.
През 1958 година съкровището е върнато в Дрезден, но едва през 2004 г. отново е показано пред публика, след като завършва проект по реконструкция на "Грюнес Гевьолбе“ струващ 45 милиона долара.

В своето подземие "Зеленият свод“ пресъздава големите зали на Август II, всяка посветена на различен материал, като слонова кост и кехлибар с орнаменти от кристали и скъпоценни камъни, класифицирани по цвят. Стаите, сами по себе си, са произведение на изкуството.

Новият "Зелен свод“ съхранява хиляди от най-добрите творби, които Август II е притежавал и с които е искал да впечатли публиката си. Сред тях са били красиви гоблени, съдове за пиене, гравирани с китайски мотиви и бижута, вдъхновени от кралския двор в Делхи. Всъщност, през онези времена идеалът на Европа за лукс взаимствал много ориенталски мотиви. Според историците, тогава "империята имала толкова мощ и богатство, на което Европа можела само да завижда“.

Едно от най-ценните притежания на Август II била миниатюрна диорама, която изобразявала богатствата на монголския император Аурангзеб – негов съвременник. Той е представен на своя 50-ти рожден ден. Докато Аурангзеб стои на трона си, пред него се кланят аристократи и му поднасят плата, пълни със златни монети. Слонове са дърпани в залата като подарък. Стените на стаята обаче са украсени с китайски дракони и така сцената става още по-фантастична.

Диорамата е създадена за седем години от кралския златар и бижутер Йохан Мелхиор Динглинге. В нея са вградени перли, рубини, изумруди и около 4000 диаманта. Висока е едва 58 сантиметра, но струва на Август II повече, отколкото построяването на замъка Морицбург. Йохан Мелхиор Динглинге е отговорен и за още много произведения на изкуството в "Зеления свод“.

Казват, че музеят е толкова охраняван, колкото и Форт Нокс. Все пак, крадците успяват да нахлуят в "Грюнес Гевьолбе“ разбивайки прозорец и крадат бижута за близо 1 милиарда евро. Те пристигат пред музея с Audi A6, а по-късно същата кола е открита подпалена в подземен паркинг.

Експертите казват, че те имат безценна културна стойност. Сред тях са диамантена брошка на Ордена на Белия орел, закопчалка за шапка с 6-каратов диамант, 14 други големи камъни, заедно със 103 по-малки диаманта, диамантен меч с 9 големи и 770 по-малки диаманта. Според информацията от полицията, сред бижутата попада и едно от най-красивите произведения в колекцията - диамантен епалет.

Премиерът на Саксония Майкъл Кречмер заяви, че "не само държавната колекция е ограбена, но и саксонците“.
За щастие 41-каратовия Дрезденски зелен диамант е в безопасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар