fallback

ЕС се нуждае преди всичко от споделяне на тежестите и това всяка държава да допринася за реализиране на общите политики. За да бъде съюзът глобален играч, трябва да има въоръжени сили, но те следва да се развиват синхронизирано между ЕС и НАТО, заяви Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Европейска отбрана - да, но в рамките на НАТО. Гръбнакът на европейската сигурност и отбрана ще бъдат отново армиите на отделните страни членки", посочи той.

Проект на Сърбия, Албания и Северна Македония

Във връзка с намерението въпросните държави да се опитат да създадат "мини Шенген" на Западните Балкани, гостът отчете важността на свързаността като ключов въпрос - икономическа, политическа, транспортна, комуникационна, на Западните Балкани.

"От обявяването до изпълнението на инициативата има доста време за разрешаване на двустранни и регионални въпроси. За да минават свободно стоките между Сърбия и Албания, това трябва да стане през Косово - която обаче не е в рамките на тази инициатива", заяви още експертът.

Желанието на Йордан Божилов е да види свързаност освен между балканските страни и такава между Балканите и Европа - да се отвори пътят на Балканите към европейско членство и към по-тясна евроинтеграция.

Видео с целия разговор вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

collector

преди 4 години

да не се изсилваме че ще уплашим гаргите

16

Анонимен

преди 4 години

въх верно ли

15

Анонимен

преди 4 години

Целта на този проект е не само отделните армии на съюзниците да са в НАТО,като армия на ЕС но и да е възможно на САЩ да се договаря за участие в техни войни извън съюза с отделните държави от блока,като образува отделни коалиции извън НАТО.Такива участия има и българската армия в Ирак и Афганистан.Съвсем друго ще е ако ЕС разполага със своя армия и със своя отбранителна противоракетна система извън НАТО и без него на територията на съюза.Така важни решения ще се взимат само от армията на съюза.

fallback