Снимка: архив, Reuters
fallback

Страните членки от ЕС се споразумяха за срока на ново отлагане на Brexit в понеделник до 31 януари 2020 г. Датата беше поискана на 19 октомври от британския премиер Борис Джонсън, след като сделката му с ЕС за условията за напускане не беше ратифицирана в срока, поставен от Камарата на общините.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи в Twitter, че решението ще бъде формализирано чрез писмена процедура, без да се налага европейските лидери да се събират извънредно в Брюксел, за да го приемат.
Това е третото по ред отлагане, което Лондон иска, след като първоначалната дата на Brexit беше насрочена на 29 март 2019 г.

Определянето на нова дата за полунощ централноевропейско време на 31 януари срещу 1 февруари стана възможно, след като Франция оттегли искането си за кратка техническа отсрочка, колкото британският и Европейският парламент да приключат ратификацията на споразумението. Това е станало след телефонен разговор между британския премиер Джонсън и френския президент Еманюел Макрон в неделя.

Oще по темата

Днес посланиците към ЕС на 27-те останали държави постигнаха изисквания от закона консенсус. Излизането може да стане и на първо число на всеки месец преди това, ако условията за напускане бъдат ратифицирани по-рано.

Лидерите приеха договорената между Еврокомисията и британското правителство нова сделка за раздялата на 17 октомври, променяйки реда за внос и износ на стоки между Ирландия и Северна Ирландия. Споразумението ще позволи преходен период от 14 месеца, който може да бъде удължен с 2 години, през който европейското законодателство ще продължи да действа в Обединеното кралство, с изключение на свободата на движение. Европейските граждани трябва да получат постоянен статут, за да могат да останат и работят в Кралството безсрочно.

За да влезе споразумението в сила, то трябва да бъде ратифицирано от Европейския и от британския парламент преди 31 януари. Премиерът Борис Джонсън поиска миналата седмица предсрочни избори да се проведат в Обединеното кралство на 12 декември. Предстои парламентът да ги насрочи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 4 години

На 31 октомври Джонсън ще удари кепенците и ще обяви Брекзит(без сделка)!!!

19

Какво съвпадение

преди 4 години

Започва да вали и стават някакви инциденти ... И почва някъде ежедневен Рагнарок на Вигрид!

18

Идва дъждееец...

преди 4 години

Ще Валиииииии .....

fallback