Снимка: Reuters
fallback

По-малко от месец до предвиденото за 31 октомври излизане на Великобритания от ЕС, премиерът Борис Джонсън изпрати ново предложение в Брюксел. То предлага решение на останалия спорен въпрос за границата между Ирландия, която остава в ЕС и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство.

Лондон не харесва постигнатото споразумение Северна Ирландия временно да остане част от европейския пазар, за да не се издига нова граница между двете части на Острова. Британският парламент три пъти отхвърля идеята и принуди премиера Тереза Мей, която постигна съгласие по него с ЕС, да подаде оставка.

Сега нейният наследник на поста Борис Джонсън предлага да се създаде не една, а две нови граници - по една във всяка от двете му части.

Границите няма да са физически и няма да преминават по браздата, която ще се разчертае след Brexit, а ще могат да се намират на произволно избрани места на територията на Ирландия и на Северна Ирландия. В пунктовете ще се проверяват стоките, които преминават от едната в другата част, тъй като Северна Ирландия вече няма да е част от Митническия съюз на ЕС.

Фирмите износителки и вносителки ще декларират стоките електронно и те ще се обмитяват електронно, а в пунктовете митничарите само ще следят дали декларираното отговора на фактически превозваното и ще следят стоките да отговарят на европейските или на британските стандарти за качество и за безопасност.

Според британския премиер неговото решение ще позволи да се избегне създаването на нови ГКПП на остров Ирландия. Те бяха премахнати по силата на мирното Споразумение от Разпети петък, с което през 1998 г. беше сложен край на насилието между двете части на острова.

Тази вечер Джонсън разговаря по телефона с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Комисията преговаря от името на страните членки за излизането на Великобритания от ЕС.

Комисията съобщи, че новото британско предложение ще позволи да се регулират и контролират всички стоки, влизащи в Северна Ирландия от Великобритания, но че не решава всички оставащи проблеми, основно спазването на европейските митнически правила и управлението на двете граници.

Преговорите между Брюксел и Лондон по новите текстове ще започнат незабавно. Двете страни обаче имат време да се договорят най-късно до 19 октомври. По силата на закон, приет от британския парламент, ако дотогава Джонсън не е постигнал споразумение за раздяла с ЕС, той трябва да поиска ново отлагане на Brexit.

Практически времето дори е по-малко, защото евентуално споразумение трябва да бъде одобрено от европейските лидери, а те се събират за редовната си среща в Брюксел на 17 и 18 октомври.

Германия и Франция дадоха сигнали, че ще по-добре да бъде дадена още 3 месечна отсрочка на напускането, за да се договорят всички детайли. Самият Джонсън не е привърженик на ново отлагане и смята, че със или без сделка Brexit трябва да се случи в полунощ на 31 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Така е ..

преди 4 години

Пример как с един не обмислен референдум може да са сбърка бъдещето на една велика държава.За това никакви референдуми.Глупавите винаги са повече от умните.

10

До Анонимен 7

преди 4 години

Особености на българската "журналистика", вчера по БиБиСи друго чух...

9

дедо

преди 4 години

ингилизино са го постригвали със кръклизи на тъмно , може и да е светила свещ...

fallback