Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
fallback

Германия е икономическият двигател на Европа, но в момента се задъхва. След десетилетие на почти постоянна експанзия, икономиката флиртува с рецесията, пише в свой анализ Bloomberg. Германските компании, зависещи от износа, са засегнати от проблемите на търговските спорове между двете най-големи икономики в света, а автомобилната индустрия се опитва да се справи с прехода към електрически автомобили. Това означава, че се увеличава натискът върху правителството да се откаже от нежеланието си да харчи пари, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Oще по темата

1. Защо икономиката е в затруднение?

Доналд Тръмп може да бъде обвиняван поне отчасти. Търговските конфликти на американския президент с Китай и Европейския съюз навредиха на износа на германските компании, които вече са изправени пред оскъдно търсене поради забавянето на растежа в целия свят. През второто тримесечие германският износ спадна с 1,3%. Пазарът на труда обаче остава стабилен при рекордно ниска безработица от около 5%, което все пак помогна за компенсиране на част от слабостта в производството.

2. Не се ли притесняват от рецесия и много други държави?

Да, но в Германия има особени предизвикателства. Износът представлява почти половината от БВП на страната, която продава повече стоки в чужбина, отколкото която и да била друга, с изключение на Китай и САЩ. Това означава, че Германия е силно чувствителна към възходите и спадовете в световната икономика. Показателят за бизнес климата на института Ifo е близо до 7-годишно дъно, а производителите са най-песимистично настроени за последните десет години. Ако Тръмп последва заплахата си и въведе мита за европейските автомобили, то това ще донесе допълнителен удар върху автомобилния сектор в Германия.

3. Колко е близо Германия до рецесия?

Още по темата четете на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 4 години

Аз например пазарувам отдавна само в Лидл; не е ли достатъчно?

15

Анонимен

преди 4 години

Няма друг начин за борба с рецесията.Трябва да помагаме в харченето. Всеки да си купи нещо германско.

14

Анонимен

преди 4 години

Кристалинка ще даде парите от МВФ и всичко ще се оправи.

fallback