fallback

Всяка година хиляди абитуриенти се чудят къде могат да си позволят да запишат висше образование.

Таксите са основновният въпрос, който се взима предвид. Едва след това идват другите разходи, съпътстващи образованието.

На Стария континент най-скъпо е висшето образование във Великобритания, където за година студентите плащат над 10 000 евро. На другия полюс е пък Германия, където такси за следване има само в Баден-Вюртемберг, предава DW.

В скандинавските страни също образованието е безплатно за студентите. Много от тях, независимо къде се намират, са убедени, че така трябва да е навсякъде. Периодично се стига до протести, свързани с таксите.

От другата страна стоят образователните институции, за които семестриалните такси са важен приход. Това важи с особена сила за Великобритания. Там обаче таксите са толкова високи, че повечето британци едва ли биха могли да си позволят да следват, ако не вземат кредит от държвата.

Годишно тези кредити възлизат на 16 млрд. паунда. През март тази година неизплатените кредити са възлизали на над 120 млрд. паунда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 47:Тъй де, покриваш 20% с грантовете. Останалите 80% - от тебе. И после с $3-40000 заем на 22-23 години.

37

Американ

преди 4 години

Излиза, че в UK никой не връща студенския си заем. Какво му е платеното тогава?

36

Анонимен

преди 4 години

До ! 44Единият е ако си стипендиант т.е си пълен отличник другият е на богати родители. (САЩ и ВБ) Глупости на кълбета! Ако нямаш пари взимаш грант (за отличник) или заем за по-среден успех! Имаш и хиляди асоциасии които също дават грантове и квартири!

fallback