Снимка: Reuters
fallback

Властите на Шести район на чешката столица Прага решиха да преместят паметника на съветския командир от Втората световна война Иван Конев, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Маршал Конев е командвал частите на Червената армия, освободили големи райони на Чехословакия от нацистка окупация през 1945 г. Паметникът му, открит през 1980 г., напоследък породи спорове.

Русия изрази възмущение, когато миналата година към паметника на Конев бе добавен обяснителен надпис, че той е участвал и в потушаването на антисъветското въстание в Унгария през 1956 г., и в подготовката на ръководената от Съветския съюз инвазия в Чехословакия през 1968 г.

След като стана обект на вандалски атаки, местните власти днес решиха да преместят другаде паметника - решение, което бе разкритикувано от Русия и проруския президент на Чехия Милош Земан.

Руското посолство в Чехия нарече възмутително решението за преместване на паметника, предаде ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

марко полов

преди 4 години

До Waffen SS"Трябвало е да оставят Прага на милоста на Фердинанд Шьорнер"кви ги бръщолвеиш бе, червен ***?! я да видим сега къде са победените във ВСВ страни - германия, япония и италия - имат едни от водещите икономики в света! като дрънкате заучените си тролски фрази, не мислите ли, че има интернет и информация и не е нужно да слушаме глупостите ви?!?!

34

мило ми става

преди 4 години

До Waffen SSТова е оня Толбухин,дето войниците му нахлувайки в България се нахвърлят из нивите по селяните, и ги взимат за "пленници"!И не забравят дежурното "Гад фашистка"!Чак след 2 дни нещата си идват на мястото!А нашенските "комсомолци" посрещат руските солдати с лозунг "Добре дошли,другари таварищи!"Всичко това трябва да се опише в историята,и да остане за вечни времена!

33

Велес до 1 и 2

преди 4 години

..."Народ, който не познава историята си, и не взема поуки от нея, е осъден да преживее историята отново"...- Но е жалко, заради продажни, необразовани и разпищолили се "политици" да страдат милиони... Щото, нали се сещате, че прецедента Плевньо, Пасито, и ред такива, при ситуация, ще си изнесат миризливите *** надалече!

fallback