Снимка: БТА
fallback

Ангела Меркел каза, че е крайно време Европейският съюз да развие по-тясно сътрудничество, имайки предвид промените в баланса на силите в света и напреженията, които формират дневния ред, предаде ДПА.

В реч в Бундестага по време на дебатите за бюджета германският канцлер каза, че сега ЕС трябва да се съсредоточи върху укрепването на вътрешните си връзки. Канцлерът заяви, че растящото съперничество между САЩ и Китай, "новата геостратегическа сила" на Русия, както и планираното напускане на общността от Великобритания ще имат сериозни последици, за които ЕС трябва да се подготви.

Oще по темата

Меркел каза също, че все още вярва, че е възможно Великобритания да напусне със споразумение на 31 октомври, но Берлин е готов и за Brexit без сделка.

Канцлерът изтъкна, че ЕС трябва да напредне технологично и че Европа изостава по отношение на някои значими технологични разработки.

Меркел похвали представения вчера екип на новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя каза, че новата Европейската комисия е "глобално ориентирана" и ще засили позициите на ЕС в света.

Канцлерът заяви, че Европа е решила да подкрепи сключеното през 2015 г. ядрено споразумение с Иран и ще продължи да се опитва да намери решения, които да предотвратят ескалация на напрежението. Освен това Меркел изтъкна, че Германия ще направи каквото се изисква от нея, за да няма прокси война (война чрез посредници) в Либия.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

гост

преди 4 години

Най симпатичния човек! По добър няма.

14

Анонимен

преди 4 години

Едно са празните приказки, а друго е да пратиш завод за милиарди при Ердоган... Стига подлости.

13

Анонимен

преди 4 години

Европа вече не е лидер в нито една област. В технологиите сме трети свят меко казано. и заслугата на Танте за това е първостепенна.

fallback