Снимка: БТА

Лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин заяви днес, че опозиционните партии разработват ходове, с които да попречат на премиера Борис Джонсън да използва свикването на нови избори като средство за налагане на Brexit без споразумение, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Още по темата

След среща с лидерите на другите опозиционни партии Корбин изрази увереност в успеха на плана, който цели да бъде запазен контролът върху работата на парламента и да не се допусне излизане на Обединеното кралство от ЕС без сделка. "Ние сме уверени, че приетият от нас законодателен курс има всички шансове да бъде успешен и работим върху начините, с които да можем да попречим на Борис Джонсън да манипулира изборите, за да наложи Брекзит без сделка", се казва в изявлението на Корбин.

По думите му лейбъристите искат да няма твърд Брекзит, но да има общи избори, така че да се сложи край на бюджетните икономии и да се инвестира в общностите. "Убеден съм,че можем да постигнем и двете [цели]; сега водим дискусии как да постигнем това", заключи лидерът на Лейбъристката партия.

Преди това Джереми Корбин се въздържа да каже категорично, че лейбъристите в Камарата на общините ще подкрепят евентуалния опит на Джонсън за нови избори. "Нека видим какво ще се случи, след като бъде прокаран този законодателен акт", каза той и добави: "Но ако бъдат свикани избори, аз съм напълно готов да се боря."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase