Снимка: pixaBay

България поведе още една класация сред държавите в Европейския съюз. Страната ни е с най-мръсния въздух и с най-много смъртни случаи, причинени от този факт. Основната причина е високото ниво на фините прахови частици.

Страната ни е и в топ 20 на най-замърсяващите със серен диоксид държави в света, според международно изследване.

"Вървим в обратната посока. Продължава да се говори за изключения от нови правила за емисиите за въглищни централи, даване на отсрочки - с цел да се запази икономиката, но плащаме други суми за здравни разходи", коментира Меглена Антонова от "Грийнпийс".

По думи на Петър Киров от AirBG.info няма последователност във вземането на решенията за справянето на екологичните проблеми в България. Той коментира, че страната ни ще бъде съдена и за замърсяването със серен диоксид.

"При серния диоксид имаме много ясен източник на тези емисии - изгаряне на въглища или нефтени продукти. При него проблемът е, че той може да засили вече съществуващи състояния, свързани със сърдечни и белодробни проблеми", обясни Антонова пред Bulgaria ON AIR.

Най-уязвими са децата и възрастните хора.

"Става въпрос за управление на енергетиката на държавно ниво - трябва да има ясна последователна позиция какви мерки да бъдат вземани. Взимат се решения, които са в ущърб на справянето с екологичните проблеми", смята Петър Киров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase