Снимка: Pixabay
fallback

Сайтовете, които използват Facebook бутона “Харесва ми” (“Препоръчване”) са съотговорни за опазването на личните данни на посетителите си наред със социалната мрежа. Това постанови Европейският съд.

Решението, което е задължително за всички европейски съдилища отваря възможност за подаване на искове за обезщетение по европейското законодателство за личните данни. Сайтовете ще бъдат задължени да искат предварително съгласие за ползване на лични данни, ако имат бутона.

Топ магистратите на ЕС бяха сезирани за мнение от германски съд, който е бил изправен пред казус с немски онлайн магазин за дрехи, интегрирал бутона на сайта си.

Оказало се, че данните на всички посетители на модния магазин се предавали на Facebook независимо дали те са кликвали бутона “Харесва ми”, за да изразят предпочитанията си и дори без да имат профил в социалната мрежа. Данните отивали в европейската централа на Facebook в Ирландия без съгласието на собствениците на личните данни, което е нарушение на разпоредбите за тяхната защита.

Европейските магистрати намират, че онлайн магазинът е отговорен като администратор на сайта, заедно с Facebook, за операциите по събиране на въпросните данни и по тяхното разкриване чрез предаването им на Facebook Ireland.

Съдът преценява, че онлайн магазинът за дрехи е добавил фейсбук бутона “Харесва ми”, за да оптимизира рекламата на своите стоки, правейки ги по-видими в социалната мрежа. Така модният сайт се е съгласил, поне мълчаливо, лични данни на посетителите му да бъдат събирани и разкривани чрез предаване.

В решението си съдът подчертава, че операторите на уебсайтове трябва да искат съгласие от посетителите си за ползването на личните им данни и при това да ги обработват само за законните си интереси. Ако посетителят вече е дал такова съгласие, то операторът на сайта трябва да получи предварително само за операциите, за които отговаря като съвместен администратор, а именно за събирането и предаването на данните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 4 години

И фейса скоро ще отече в канала.От глоби и регулации ще им се стъжни съвсем живота.Но те са си виновни,защото вместо да си останат социална мрежа,те станаха търговци на данни.

fallback