Снимка: Bulgaria ON AIR

Видео 12.07.2019

След опостушителната буря: Гърция се съвзема

Безсилни пред времето и то на места, на които не може да се предвиди. Така с няколко думи може да се опише страховитата буря в Гърция, която отне седем човешки живота, рани десетки и остави след себе си апокалиптични разрушения. Полуостров Халкидики за втора поредна година претърпява страшни бури.

Все пак Гърция постепенно започва да се съвзема. В момента плажовете се въвеждат в експлоатация след вчерашната буря.

Още по темата
В морето вчера бе открито тяло на мъж. Бурята създаде трудности и с комуникацията. Има изключително много паднали дървета по пътищата. Над 80% от хотелите нямат достъп до електричество и питейна вода.

Очаква се до края на деня проблемите да бъдат отстранени. Проливните дъждове и силните ветрове оставиха след себе си разруха и хаос. Много къщи са без покриви, a по плажовете се наблюдава стряскаща картина - съборени чадъри и шезлонги.

Пътищата, които бяха блокирани, вече са проходими. Синоптиците успокояват, че времето започва да се подобрява. Над 600 сигнала са подадени към местната пожарна служба за проблемни участъци и наводнени къщи и хотели. 

Български турист, който е присъствал по време на природната стихия разказва пред Bulgaria ON AIR: "Буйна нощ беше. Може би имаше и торнадо, но всичко стана много бързо и бе тъмно. Бурята беше толкова силна, каквато не сме виждали през живота си. Местните също не са виждали подобна буря". По думите му бурята е продължила около 30 минути.

"Беше се смрачило. Времето даваше признаци, че ще има нещо голямо като дъжд, но не и циклон. Всичко стана за секунди. Помогнахме на местните като буквално прибрахме две маси. Едва дръпнахме щорите и  токът спря.  Невероятна буря!е Едва погледнах какво се случва през улицата и както сме гледали по американските филми."

Гърците не са спрели от сутринта да чистят и се опитват всячески да поправят щетите, които нанесе стихията, но летовниците не харесват идеята да прекарат почивката си без ток или вода. Според местните се очаква голям отлив на туристите. Такъв имаше и миналата година след големите наводнения на другите два ръкава в страната.

Коментари Напиши коментар

10

Българин

преди 1 седмица

До ad

Ще си вадя парите точно там, където пожелая, и ще ги харча също, където пожелая.
Но това няма общо с факта, че не можем да стъпим на малкия пръст на гръцкия туризъм. По никой показател.

Направих грешката след 10 годишна пауза това лято да мръдна до българското Черноморие за 3 дни. Стана ми тъжно, че за 20 години нищо не се е променило. За съжаление, всичко е до човешкия материал

9

ad

преди 1 седмица

Писачи знаете ли че освен десетината бизнесмени, бетонирали черноморието, живеят и други поне 600 000 души. Стига сте плюли по България. Като ви харесва толкова Гърция вадете си парите там и там ги харчете.

8

Невиждан успех

преди 1 седмица

И без никакъв циклон отливът на туристи по нашето бетономорие е недостижим!