Снимка: Reuters

Всичко е започнало около полунощ. „Беше страшна сила, такова нещо не сме виждали“, каза българката Веселина Миту за снощната мощна буря на Халкидики, отнела живота на шестима души.

Стихията, придружена от силни ветрове, дъжд и градушка е изкоренила дървета, има и отнесени покриви и автомобили. Повече от 100 души са пострадали.

Още по темата

Всичките 6 жертви са чуждестранни граждани. Двама чешки туристи са загинали, след като караваната им била отнесена от ветровете и водата. Румънка и  детето й са загинали след срутване на покрив на ресторант. Другите жертви са двама руснаци, затиснати от паднало дърво. Две от жертвите са деца – на 8 и на 2 години.

Властите обявиха извънредно положение в Халкидики, а новоназначеният министър на гражданската защита се очаква да посети днес района.

Веселина Миту каза, че торнадото е минало по брега на Неа Плагия, където се намира тя, Созополи и Неа Потидея.


Именно в Неа Плагия е станал инцидентът с румънката и детето й. Те са вечеряли в таверна, когато покривната конструкция се срутила и ранила жената смъртоносно. Другият инцидент е с караваната, която „беше намачкана от не знам какви сили“, каза Миту пред Нова телевизия.

Българката обясни, че в момента нямат ток, тъй като са паднали два от основните електропроводи, има много паднали дървета и електрически стълбове.

Пожарникарите са реагирали много бързо на сигналите, помагали са на много хора. „Пътищата бяха проходими, дори в най-отдалечените места в Созополи. Силата на стихията беше наистина страшна, нещо, което досега не бяхме усещали", каза тя.

Над 600 сигнала за помощ са били получени от службите през нощта. Около 80 души са потърсили медицинска помощ в спешните центрове.

Миту каза още, че не е имало предупреждение за предстоящата стихия. „Хора, които са над 80-годишни казват, че не са виждали такива сили да вилнеят из района“.

За момента в генералното консулство не са постъпили сигнали за пострадали български граждани, съобщи Красимир Серафимов, първи секретар на генералното консулство в Солун.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase