fallback

Има два легитимни начина за издигане на кандидатура - единият е по линия на европейските политически семейства, а другия по държавна линия. Очевидно кандидатурата на Кристалина Георгиева за председател на Европейския съвет не е българска, посочи директорът на Институра за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

"Няма индикации това да е кандидатура на ЕНП, която също има своя кандидатура. От там нататък има една единствена възможност и това е лобиране", заяви експертът.

България вече имаше негативен опит и тежък имиджов проблем с кандидатурата на Кристалина Георгиева за ООН.
Oще по темата


Когато се говори за тези сериозни постове, се спазват много баланси - Източна - Западна Европа, мъже - жени. Когато се получават предложения в последния момент, те отпадат на 90%, обясни още Кючуков пред "България сутрин".

По думите му в момента наблюдаваме промяна на ситуацията в ЕП - в проевропейското поле балансът се е изместил вляво.

"Определянето на ключовите постове в ЕС касае интереси и политики, както и това накъде ще тръгне ЕС занапред", посочи той.

Кючуков допълни, че няма еднозначен отговор на въпроса кое е най-доброто решение за България.

Пред Bulgaria ON AIR специалистът по международни отношения Пламен Ралчев посочи, че според него е нереалистично страната ни да играе с двама кандидати и не бивало да се споменават две български имена.

"Това е много тежък дипломатически ход и не трябваше да се поставяме в тази ситуация да се споменават две български имена. Очевидно някой друг ни вкара и ние трябва да играем чужда игра", посочи Ралчев.

Това са много сложни преговори, които засягат редица интереси. Те предполагат много ловки дипломатически умения и се включват доста имена, коментира той.

"Ситуацията касаеше тестване, опит да се види колко ще отстъпят по-малките страни. Днешните преговори ще покажат кой колко може да отстъпва", посочи още Ралчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Waffen SS

преди 4 години

""кандидатурата на Кристалина Георгиева за председател на Европейския съвет не е българска, посочи директорът на Институра за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.""Ясно е,че не е европейска,а на Световната банка,а там командува ДД на САЩ и без да се впускам в конспирации,все ми се струва,че има нещо от ръчичкатана Сорос.Тази женица вече се провали като кандидат за Ген.секр.на ООН,провали и другата българска кандидатура и не мирясва,продължава с подривната си дейност

48

Анонимен

преди 4 години

Играели игри, тикваата пак е поосрана там и ще имаме пост само ако някой ни го отпусне, тииквата е последна дупка на кавааала в ЕС.

47

Ала_Бала

преди 4 години

ЕС с 450 милиона население е колония на САЩ. От Вашингтон им назначават генерал-губернатори.

fallback