Снимка: БТА

Една от емблемите на Лондон - мостът Тауър бридж отпразнува 125-годишнината си с представяне на проектите, които е можело да бъдат построени на негово място, съобщи БТА, позовавайки се на АФП.

Приетият проект за моста има 50 конкурента през 19-и век - някои странни, други направо чудновати. Всички предвиждат отдолу по река Темза да преминават кораби.

Единият от тях например предлага мост с пътни платна, издигащи се като спирала - като в съвременните паркинги. Друг е с много полегат наклон, но пътят толкова се удължава, че това е преценено за много изтощително за конете, теглещи каретите. Сред останалите идеи има въртящ се мост, и дори тунел. Макетите са подредени по дължината на самия мост. Предвидени са и десетина концерта в залите на моста.

Приетият проект с елегантните две кули и разтварящо се платно става символ на британската столица. Той е построен за осем години. Открит е на 30 юни 1894 г. от бъдещия крал Едуард Седми и съпругата му Александра. На времето е струвал 1,6 милиона лири - около 200 милиона днешни лири (223 милиона евро).

В онази епоха не всички харесват Тауър бридж. Някои казват, че викторианският готически стил е демоде и не е никак амбициозен. Историята обаче доказва, че са грешили.

Кулите на Тауър бридж са високи 65 м, а дължината му е около 250 м. По него всеки ден преминават около 40 000 души и 21 000 превозни средства. Миналата година е посетен от 900 000 туристи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase