Снимка: Reuters
fallback

Част от крайната десница в Европейския парламент обяви днес, че е постигнала съгласие за обединяване в единна парламентарна група.

Тя ще се нарича “Идентичност и демокрация” и ще събира под една шапка 73-ма евродепутати, основно от партиите на Марин Льо Пен Национален фронт и на Матео Салвини “ Лига”.

За сравнение в предишния парламент групата на евроскептиците беше от 36 члена.

Новото обединение ще бъде пета по-тежест парламентарна група в новия 751-членен Европарламент след ЕНП, социалистите, либералите и зелените. Льо Пен обяви, че след излизането на Великобритания от ЕС “Идентичност и демокрация” ще стане четвърта по численост в ЕП.

Извън групата остават евроскептиците от новата партия на Найджъл Фараж, при когото се очаква да се установят евродепутатите от “Пет звезди”, които са коалиционен партньор на Салвини в италианското правителство.

Преговорите на Салвини с Фараж не дадоха резултат и британският политик обяви, че няма да участва в новата крайно-дясна формация.

Oще по темата

Основната политическа цел на новата група е да изземе властта от Брюксел и да я върне на европейските столици, заяви Льо Пен в Брюксел при представяне на съюза. Евроскептиците ще работят още за овладяване на миграцията и за спиране на ислямизирането на Европа, добави тя.

Освен француци и италианци в нея ще има още евродепутати от крайно десни партии от Австрия, Белгия, Дания, Финландия, както и от “Алтернатива за Германия”. В групата няма български евродепутати, а Източна Европа ще е представена от депутати от Естония и Чехия.

За председател на парламентарната група беше избран външнополитическият съветник на Салвини Марко Зани, а за негов заместник - острието на партията на Льо Пен Никола Бей.

Междувременно вчера либералите в Европарламента решиха да сменят името си от АЛДЕ на “Обнови Европа”. То е вариация на заглавието на обръщението на президента Еманюел Макрон към европейските граждани “За европейско обновление”.

Партиите имат срок до края на месеца да обявят новите групи в Европейския парламент. Те трябва да се състоят от поне 25 евродепутати от 7 европейски държави.

Първото заседание на новоизбрания Европейски парламент ще е на 2 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 4 години

Срам за България, че няма нитоедин евродепутат в новата фракция.

7

До 6 кирил

преди 4 години

Кириле, кириле ,кой та мана удари с тежко по главата мама та така си се изоглавил ?

6

Кирил

преди 4 години

Браво на Путин! Вече е 5ти в Европа! Скоро ще стане първи и тогава - кой откъде е. Ще върнем СИВ и ще почиваме на 9 септември! Какво по-хубаво от това!

fallback