Снимка: архив, Reuters
fallback

Броят на българите, които не одобряват въвеждането на еврото, е нараснал с два процента за една година, показват данни, представени от Европейската комисия.

В проучване, извършено през април, се отчита нарастване с един процент на твърдите привърженици на общата европейска валута у нас (11 на сто).

Oще по темата
Със седем процента спада делът на онези, които са по-скоро "за" приемането на еврото (36 на сто), 28 на сто са "по-скоро против" (+2 на сто),

20 на сто са твърдо против (без промяна), пет на сто нямат мнение (3 на сто преди година).

Почти равен е броят на онези, които заявяват, че искат (48 на сто) или не искат (47 на сто) въвеждането на еврото в България.

Над половината (54 на сто) очакват еврото да доведе до отрицателни последици, а 40 на сто очакват положителна промяна. Въпреки това 78 на сто заявяват, че биха се справили с предизвикателството на превалутирането. Същият е и делът на отговорите с изразени опасения за ръст на цените покрай въвеждането на новата валута.

Половината българи отхвърлят мнението, че страната би изгубила от облика си, ако възприеме еврото. Над половината (51 на сто) не са съгласни, че България би изгубила контрола над икономическата си политика, ако влезе в еврозоната.

Едва една четвърт от българите са на мнение, че страната ни е готова да приеме еврото.

Най-голям е делът на българите (39 на сто), които биха искали еврото да бъде прието след известно време, на второ място (22 на сто) са онези, които никога не биха искали това да се случи; веднага да влязат в еврозоната желаят 18 на сто, а 17 на сто са отговорили "възможно най-късно", пише БТА.

Данните от проучването в останалите държави извън еврозоната (Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция) сочат загуба на два процента подкрепа в последната година за въвеждането на еврото. Приемането на еврото се подкрепя от 66 на сто от гражданите в Унгария, 61 на сто в Румъния, 49 на сто в Хърватия. В Чехия против са 60 на сто, в Швеция - 51 на сто, в Полша - 48 процента. Подкрепата се е повишила най-много през последната година в Унгария (със седем на сто), а най-много намалява в Румъния (спад от осем на сто).

На въпроса дали страната им е готова за общата валута, отрицателно отговарят 65 на сто от унгарците, 56 на сто от румънците, а 72 на сто от хората във всички държави, включени в допитването, са на мнение, че тяхната страна не е готова за въвеждането на еврото.

Общо 58 на сто от хърватите, 49 на сто от българите и 41 на сто от румънците очакват приемане на еврото до пет години. В Унгария 44 на сто очакват това да се случи след 10 години, в Полша този отговор дават 41 на сто, а в Чехия - 38 процента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

113

знам ли

преди 4 години

бг политика иска еврото ще има яка раздялба на пари моментално от хазната ще изчеснат няколко милиярда с тези политици които ги имаме не трябва да преминем на еврото бизнеса веднага ще се качи цените на двоино осебено ако бизнеса се ръководи от политици наще политици много ама много ги пука че народа гладува гладен народ по лесно се ръководи а народа си иска васил левски --лева

112

Анонимен

преди 4 години

Още 10 години тотална беднотия за народа ни ако приемем еврото. Богатите мислят единствено за себе си, за бедните никой не се грижи.

111

Мдаа

преди 4 години

Нека го въведат...ама при курс 2 евро за лев!! Тази Европа не знае ли,че към което се присъденим ние и то рухва!!! Ако го въведат при сегашният курс..ще има нашият пенсионер да обяснява на опуленият грък,че 100 евро пенсия е за месец...а не дневно!! Един грък викаше..неразбрал..ашколсун..той сметнал че дядо ми взема 100 евро на ден!! Като разбра викаше..малаки( за Боко и цецо де)

fallback