Тринадесет души са арестувани тази сутрин при все още продължаващата операция на специализираните полицейски части на Косово в четирите сръбски общини в северната част на страната.

Арестуваните са сърби – служители на косовската полиция.

В Зубин поток са се събрали хора, които са блокирали пътя с намерението да попречат на отвеждането на арестуваните. Полицията обаче е пробила блокадата.

Косовската полиция съобщи, че при извършването на арестите е била оказана въоръжена съпротива.

Двама сърби са леко ранени при стрелбата около 6,20 ч. в Зубин поток в северната част на Косово, след като косовските специализирани полицейски части пристигнали в района на село Доня Варага. Това потвърди за Танюг полицейски източник от мястото на събитията и добави, че престрелката продължава и в момента /10,30 ч. бълг. време/.

Драматично в Косово: Спецполицаи нахлуха в сръбските общини

Около 6,20 ч. е станала престрелка между неизвестни лица и специализираните косовски полицейски сили, произведени са над 200 изстрела. След това пристигнали 15 бронирани автомобила, които са се разположили срещу Доня Варага и Зубин поток, като разрушили импровизирана барикада, поставена от местното население.

Полицаи от специализираните части вървят пеша по магистралата, стрелят към двете страни на пътя и хвърлят шокови гранати, съобщават сръбски медии.

Косовският премиер Рамуш Харадинай потвърди, че специализираните сили са провели операция по задържане на лица в общините в северната част на Косово и подчерта, че става дума за операция срещу контрабандата и организираната престъпност.

Президентът на Сърбия Александър Вучич предупреди преди 11 дни, че властите в Прищина готвят арести на сърби – членове на косовската полиция и изтъкна, че Прищина ще определи подобна акция като борба с престъпността.

"В северните общини на Косово се провежда операция срещу контрабандата и организираната престъпност в рамките на нашата посветеност за прилагане на върховенството на закона за всички. Потвърждаваме, че тази операция е насочена срещу организираната престъпност и нейни мишени са също и полицейски и митнически служители. Призовавам гражданите да останат спокойни", написа Харадинай в Twitter.

По-рано днес стана ясно, че президентът на Сърбия Александър Вучич е наредил всички части на сръбската армия да бъдат приведени в състояние на пълна бойна готовност. Сръбските специализирани полицейски части също са в пълна готовност.

В реч за Косово вчера в парламента Александър Вучич заяви, че е „време на избираме между сладките лъжи и горчивата истина“. По думите му дебатът в Сърбия трябва да започне с отговора на най-важния въпрос: „В какво вярваме, в лъжата или в истината – защото без това няма да знаем на какво сме способни и колко можем, къде са границите на нашата страна и на нашите мечти, както и на нашата действителност“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase