Снимка: Булфото, архив

София е в конкуренцията на три европейскиссолици за седалище на най-новата европейска агенция - Европейският орган по труда. Това стана ясно, след като вчера вечерта изтече крайният срок за подаване на кандидатури.

Още по темата
Освен българската столица в надпреварата участват още столиците на Кипър - Никозия, на Латвия - Рига и на Словакия - Братислава.

Офертите на четиримата конкуренти ще бъдат огласени на 13 май, а на 5 юни посланиците на страните членки към ЕС в Брюксел ще проведат дискусия по техните достойнства. Преди това Европейската комисия ще оцени тяхното съответствие на условията за домакинство. Очаква се на 13 юни, по време на Съвета по социални въпроси в Брюксел, да бъде обявен крайният победител.

Европейският орган по труда ще отговаря за координацията между европейските членки за спазване на правата на мобилните работници - трудещи се в друга европейска членка. Освен това тя ще се занимава и с уреждането на трудови спорове, заягащи повече от една държава.

Формално агенцията не съществува още, тъй като условието за това е да й бъде избрано първо седалище, но тя беше договорена между евроинституциите през февруари. Очаква се да заработи до края на годината.

Българското правителство реши да се включи със София във вторник.

Главните условия, на които трябва да отговаря печалившия кандидат са добро местоположение, достъпност, осигуряване на условия за обучение на децата на европейските служители, които ще работят в нея и на работа на членовете на техните семейства, както и доброто им здравно обслужване.

Миналата година България участва и в подбора на ново седалище на Европейската агенция за лекарствата, която заради Brexit трябваше да напусне Лондон. Предложението за София обаче получи слаба подкрепа и агенцията се премести в Амстердам. Тогава правителството предложи офиси в Технопарка, а като предимства - близостта до летището, наличието на метро, училища с преподаване на чужди езици и динамичният трудов пазар в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase