Жан-Клод Юнкер. Снимка: Reuters
fallback

Председателят на Европейската комисия за първи път призна вина за резултата на референдума във Великобритания, в следствие на който Обединеното кралство реши да напусне ЕС.

“Слушах твърде послушно това, което британското правителство на Камерън искаше - да не се месим в кампанията за референдума. Това беше грешка, защото Комисията беше единствената, която можеше да разобличи лъжите, които циркулираха. Сгреших, като си замълчах във важен момент”.

Това заяви Юнкер в рядко изявление пред пресата в Брюксел преди срещата на върха на ЕС в румънския град Сибиу в четвъртък и петък.

Запитан кои са най-големите грешки на управлението му като председател на Европейската комисия, чийто мандат изтича през есента, освен Brexit той призна и че се е забавил да отрече обвиненията, че като премиер на Люксембург се е договорил тайно с големи компании за значителни данъчни облекчения, за да разположат седалищата си в родината му.

Като най-голям личен и на Европейската комисия успех Юнкер определи оставането на Гърция в Еврозоната “въпреки проблемите и многобройните покани от останалите да излезе”. Председателят на Еврокомисията подчерта жилавостта на най-бедните гърци, които демонстрирали сила, каквато по-големи държави не успели да покажат.

Oще по темата

“Това, което днес изглежда естествено (оставането на Гърция в еврото), беше изложено на голяма опасност”, каза Юнкер пред пресата.

Юнкер посочи, че под ръководството му Комисията е успяла да изпълни основните обещания, дадени в началото на мандата за създаване на заетост, растеж и инвестиции. Благодарение на дейността й са създадени 12,6 млн. нови работни места, заплатите в ЕС са се увеличили с 5,7%, инвестициите са се върнали на предкризисните нива, а еврото е запазило своята стабилност.

“Днес ЕС е по-силен от вчера и това не е случайно, а е резултат от нашето единство, решимост и умението да правим компромиси”, посочи председателят на Еврокомисията.

Като несвършена още работа Юнкер посочи даването на европейска перспектива на страните от Западните Балкани, извършването на институционална реформа в Брюксел, която да направи по-лесно вземането на решения и засилването на ролята на ЕС като глобален играч.

Преди срещата в Сибиу, на която лидерите на ЕС, с изключение на британския премиер Тереза Мей, която не е поканена, ще обсъждат приоритетите за бъдещето на Европа. Според Юнкер Европа трябва да се развива в социална посока, да развие ролята си като световен лидер и да реши “какво наистина е важно”, защото “ако правим всичко, няма да свършим нищо”.

Юнкер изрази недоумение от предизборната кампания в Европа, в която мнозина обещавали да намалят регулациите от Брюксел, защото тази задача вече била изпълнена от него. Европейската комисия е намалила със 70% законодателната си дейност, а 90 на сто от приетите директиви и регламенти са приети с единодушие от страните членки. Това означавало, че ЕС не действа срещу страните членки.

Председателят на Еврокомисията каза още, че екстремисткият вот на предстоящите избори не трябва да се приписва изцяло на разочарованието от ЕС, тъй като е следствие и на погрешни национални политики.

Запитан за отношението му към евентуално оставане на Великобритания в ЕС за постоянно, Юнкер каза, че вече няма страхове или надежди и че Обединеното кралство може да излиза или да остава. Председателят повтори афоризма си, че в сравнение с британския парламент египетския сфинкс за него е като отворена книга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

До не съм трол

преди 4 години

Не те няма да ни ги върнат освен....ало не питаме батко. Ама пък ше ни ушамари лошо защото нашите лидери са глуповати.

33

Не съм трол

преди 4 години

Гърция не ни я хвали, Юнкер, ами вземи да ни върнете земите долу на морето. Не на "гръцкото" море - на нашaта си част БЪЛГАРСКО Егейско Море.Дето ни го откраднахте с Ньойския "мирен" договор

32

Многуми Сейбе

преди 4 години

Когато един грък се ражда , двама евреи плачат

fallback