Снимка: архив, Reuters

Европейското право разрешава на монах да практикува и като адвокат, решиха членовете на Европейския съд, след като Атинската адвокатска колегия отказа да регистрира свещеника.

Отец Ириней от манастира “Петра” край  Кардица в Тесалия, Централна Гърция, искал с дипломата си на юрист, придобита в Кипър, да брани правата на мигрантите, които търсят убежище в ЕС.

Според гръцкото право Божиите служители не могат да се занимават и със светски дела, срещу което държавата им предоставя специален статут, различен от този на миряните. На това обстоятелство адвокатската асоциация отхвърлила молбата му да го лицензира като адвокат. Юристите били смутени и от факта, че дипломата му не е гръцка, а е издадена от кипърски университет.

Европейските магистрати обаче смятат, че стига да имат диплома и нужната квалификация, всички европейски граждани могат да работят според професията си. За магистратите не е правомерно да се налагат допълнителни ограничения върху упражняване на професия извън професионалните.

Те се позовават на директивата за улесняване упражняването на адвокатската професия в друга европейска държава и постановяват, че тя въвежда механизъм за взаимно признаване на дипломите. Съгласно него кипърските власти по искане на гръцките трябва да издадат атестат на монаха за валидността на дипломата му. Въз основа на сертификата той би трябвало да може да работи като адвокат във всяка от държавите от ЕС.  Наличието на такъв атестат е единственото условие, което може да се поставя пред адвоката, за да бъде той лицензиран, казват европейските магистрати.

Що се отнася до монашеския статут на отец Ириней, съдът казва, че за изискванията към лицата, упражняващи адвокатската професия, общи стандарти в ЕС няма, но че те не могат да отиват отвъд това, което се изисква за упражняване на една професия. Ето защо Европейският съд постановява, че гръцките правила, ограничаващи Божиите служители, притежаващи сертификати за професионална квалификация да работят като адвокати, противоречат на европейското право.

Сега решението на Европейския съд трябва да бъде изпълнено от гръцкия съд, към който монах Ириней се е обърнал с жалба след отказа да бъде лицензиран като адвокат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase