Архив: Булфото

България иска да приюти най-новата европейска агенция, която трябва да заработи до края на годината.
Правителството реши днес да подаде документи да кандидатира София за седалище на Европейския орган по труда.

Агенцията, която ще се занимава с мобилните работници, формално още не съществува, тъй като страните от ЕС решиха да я създадат, след като й изберат централа.

Отварянето й беше договорено през февруари, като се очаква тя да се занимава със свободното движение на работници, служителите, наети в една държава, за да работят в друга, както и да прави инспекции по техните договори и да урежда трудови спорове, засягащи повече от една европейски държави.

Агенцията ще координира действията на националните власти в ЕС по отношение на правата работниците, работещи в друга държава.

Срокът за кандидатстване за домакинството на новата агенция е до 6 май, а определянето на седалището ще стане до средата на юни. Освен София, интерес за домакинство са изявили още Кипър, Словакия и Латвия, но се очаква конкуренцията да се засили с приближаването на крайния срок.

Критериите за избор са наличие на готови подходящи офиси, достъпност, възможности за обучение на децата на служителите и за работата на членовете на семействата им, както и здравно обслужване на персонала. Водещо условие е намирането на географски баланс, което е предимство за България, която е единствената еврочленка, в която няма базирана европейска агенция.

До началото на юни кандидатурите ще бъдат оценени за съответствие спрямо условията, след което на 5 юни посланиците от ЕС в Брюксел ще проведат политически дебат по същността им и ще гласуват 8 дни по-късно.
Миналата година София кандидатства да приюти Европейската агенция за лекарствата, която заради Brexit трябваше да напусне Лондон. България тогава беше класирана последна, а агенцията се премести в Амстердам.

Преди година правителството предложи на ЕС офиси в “София тех парк”. А като предимства на кандидатурата на София бяха изтъкнати ниските данъци, добрите езиковите познания на българите, високия еврооптимизъм на населението, развитата хотелска база на столицата, безплатното средно образование, както и богатата национална култура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase