Снимка: Reuters
fallback

Социалистите на премиера Педро Санчес печелят  парламентарните избори в Испания, но без да постигнат абсолютно мнозинство, а крайната десница е на път да влезе убедително в парламента, според частични резултати, предаде Франс прес.

Oще по темата

След преброяването на над 50 процента от бюлетините, Социалистическата партия на Санчес получава 29,61 на сто от гласовете и 126 депутати, повече от 85-те на изборите през 2016 г. и далеч повече от всички свои конкуренти, но без да постигне абсолютното мнозинство от 176 депутати в 350-местната камара, така че ще трябва да сформира разнородна коалиция, за да продължи да управлява, пише БТА.

Крайнодясната партия Вокс печели близо 10 процента от вота и 23 депутатски места.

Консервативната Народна партия, която някога доминираше в Испания, загуби повече от половината си депутатски места, докато крайната десница бележи успех на предсрочните парламентарни избори, предаде Асошиейтед прес.

Народната партия, някога водещата сила в парламента, вероятно ще спечели едва 65 места - по-малко от половината от спечелените през 2016 г. 137, според частичните резултати при преброени около 90 процента от бюлетините.

Влиянието на Народната партия бе подкопано от крайнодясната партия Вокс, която е на път да постигне солидно присъствие в долната камара с 24-има депутати, сочат частичните резултати. Народната партия отстъпи гласове и на дясноцентристките "Граждани" (Сиудаданос), които ще увеличат местата си от 32 на 57.

По данни на министерството на вътрешните работи активността на избирателите е надхвърлила 75 процента, доста над средната при предишните 12 вота след връщането на Испания към демокрацията. Активността е била с над 9 процента по-висока, отколкото на предишните избори през 2016 г., особено в Каталуния. Там са гласували 64,2 процента от избирателите, спрямо 46,4 процента през 2016 г.

Левият политически блок в Испания запази преднината пред десните си съперници на националните избори според резултатите на вътрешното министерство от преборяването на 95 процента от бюлетините, предаде Ройтерс.

Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес заяви, че ще се стреми да сформира проевропейско правителство и че единственото условие ще бъде спазването на конституцията и осигуряването на социална справедливост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

94

баба Меца

преди 5 години

До Ха-ха-ха Това в кое хилядолетие ще стане ???

93

Ха-ха-ха

преди 5 години

До ИзнервенКато спечели БСП ще станеш още по изнервен.

92

Анонимен

преди 5 години

До SharkИспания е покрита с общите гробове на републиканците, които са именно комунисти за твое сведение. Макар че републиката просъществува кратко време и бива задушена от Франко стремежът на хората към социална справедливост е много силен. Така че това са живинаследници и последователи на комунистите от времето на гражданската война. Тези хора нищо не са забравили, нито са се отказали от своите идеи, въпреки всички манипулации от страна на десните правителства досега.

fallback