Снимка: Правителствен Пресцентър
fallback

Министър-председателят Бойко Борисов се надява на увеличение на пътуванията на китайски туристи в България и страните от региона, както и на засилване на обмена в образованието, културата, науката и технологиите, иновациите и електронната търговия. Изказването си той направи по време на пленарното заседание на Осмата среща между държавите и правителствените ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай в хърватския град Дубровник.

Според българският премиер задълбочаването на всеобхватното стратегическо партньорство между ЕС и Китай е от особено значение и гарант на мира, просперитета и устойчивото ни развитие.

Той изтъкна добрите резултати на доброто сътрудничество между България и Китай - изпълнението на споразумението на стойност 1,5 милиарда евро между банките за развитие, участието на все повече китайски компании в търгове за инфраструктурни и транспортни проекти и предстоящото откриване на изнесени визови центрове в 15 китайски града.

Борисов коментира, че е важно китайските инвестиции да са в унисон с правилата на ЕС и без държавни гаранции, чрез концесии, модернизиране на съществуващи производства и други.

"Разчитаме на подкрепата на китайското правителство за набелязване на конкретни мерки за разширяване и улесняване достъпа до китайския пазар, както и за ускоряване на процедурите за разрешения за внос", заяви министър-председателят.

В края на изказването си Борисов похвали китайската инициатива "Един пояс, един път" и отбеляза, че очаква реализирането на конкретни проекти и на българска територия.

Форматът на срещата е наречен "16+1" и е инициатива на Китайската народна република, насочена към засилване и разширяване на сътрудничеството с 11 държави-членки на ЕС (България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Поляа, Румъния, Словакия и Словения) и 5 балкански стран (Албания, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Сърбия и Македония).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Гларус

преди 5 години

Във времената когато българският туризъм беше синоним на качество водещите курорти бяха посещавани само от културни чужденци от западна Европа. Откакто Бай *** тръгна по елитните ни курорти те вече не са елитни.

25

Балкантурист

преди 5 години

България имаше много добро ниво на обслужването в туризма и курсове за сервитьори, бармани и готвачи бяха по 6 месеца, но откакто се презастрои и с туризъм започнаха да се занимават, хора които не разбират от това оплескахме нещата.

24

До 25

преди 5 години

Нищо подобно - туристи има от цял свят, но няма туристическа култура у българите за да привлекат и задържат туристите. Няма и подходящи хора за това. За да обслужваш турист и прищевките му, трябва да имаш съответното възпитание и култура. Също така има туристи и туристи - едните са благодатни, другите са *** и не стават. Но за това трябва да има филтър още при офертите.

fallback