Снимка: Reuters
fallback
Френското правителство е решено да наложи данък върху най-големите технологични компании, който може да възлезе на 500 млн. евро годишно, съобщават френски медии, цитирани от news.bg.
 
Информацията идва малко след като американският държавен секретар Майк Помпео поиска от Франция
да се откаже от подобен данък. Той направи призива си на среща с френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан във Вашингтон.
 
Засегнати от новия налог са около 30 компании, повечето от които участват в рекламата и продажбата на потребителски данни. Мнозинството от тях като Google, Amazon, Facebook и Apple са базирани в САЩ.
 
Франция вижда тази мярка като стъпка към "повече справедливост и ефективност в глобалната данъчни система".
 
Така страната се превръща в едва втората от Европейския съюз, която налага  дигитален данък. Австрия прие подобен правителствен план тази седмица - очакванията са за постъпления от 200 млн. евро.
 
През миналия месец ЕС не успя да постигне консенсус относно въвеждането на дигитален данък за големите тех-гиганти. Предложеният налог от 3% за фирмите, които оперират на територията на Европейския съюз, би възлизал на  750 млн. евро за целия блок.
 
В отговор, през март, американското финансово министерство обяви, че САЩ планират да сезират Световната търговска организация по въпроса за данъците, които някои европейски страни планират да въведат и наричат новите правила "дискриминационни".
 
"Франция е свободна и суверенна държава, която решава сама данъчната си политика свободно и суверенно" - отговори френският финансов министър Брюно Льо Мер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Велика Франция

преди 5 години

Vive la France

9

ДА

преди 5 години

До Nightborn: и накрая безплатните алтернативи изплуват ... Ама си голям разбирач, ако не друго.

8

La France

преди 5 години

Vive la France! Най-великата нация.

fallback