Снимка: Reuters
fallback

Жан-Клод Юнкер заяви пред Европейския парламент, че ако депутатите в Лондон не одобрят до 12 април постигнатото с ЕС споразумение, Великобритания няма да получи никаква допълнителна кратка отсрочка за развода с ЕС.

Според председателят на европейската комисия събитията в британския парламент от последните дни допълнително са го убедили, че споразумението трябва да получи одобрение от ясно мнозинство. Той е категоричен, че утвърждаване на споразумението след 12 април би създало заплаха за изборите за евродепутати и за работата на институциите на ЕС, предава БТА.

Oще по темата

Преди 10 дни Европейският съвет даде отсрочка за оттеглянето на Великобритания до 22 май при условие, че британският парламент подкрепи споразумението преди 29 март. Това, уви, не се случи.

"Предвид снощните изявления на премиера Тереза Мей, разполагаме с още няколко дни", заяви Юнкер.

Ако Великобритания одобри споразумението до 12 април, ЕС ще трябва да приеме отсрочка до 22 май. Ако британските депутати не са се произнесли дотогава, никакво кратко удължаване няма да бъде възможно, добави той.

Юнкер изрази готовността на ЕС да прояви допълнителна гъвкавост при договорянето на бъдещите отношения с Лондон. Открити сме за всякакви възможности за бъдещите отношения. Готови сме за началото на преговорите по този въпрос, след като споразумението бъде утвърдено, допълни председателят на ЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Противоречиво заглав

преди 5 години

Заглавието си противоречи! Няма никакъв смисъл така, както е написано. Трябва да се изчете статията, за да проумее човек "какво е искал да каже авторът".

15

шматка

преди 5 години

Всъщност какво означава твърд Брекзит.Ще има безмитен и безвизов "режим"Тоест англетата ще се ползват от всички привилегии на ЕС но без да споделят отговорностите и задълженията.Няма що много твърдо

14

Анонимен

преди 5 години

12 април е денят на космонавтиката. Денят, в който Гагарин излетя в космоса.

fallback