Снимка: архив, Reuters

Мехди Немуш получи доживотна присъда за убийството на четирима души в Еврейския музей в Брюксел през 2014 г. - първият терористичен атентат, извършен от “Ислямска държава” в Европа.

38-годишният французин ще излежи поне 15 г. от тях в затвора без право на замяна, реши съдията. Присъдата бе произнесена след осемчасово обсъждане.

Още по темата

Миналата седмица съдебните заседатели стигнаха до заключение, че Немуш е виновен за убийството на двойка израелски туристи, портиера и доброволка в музея.

На 24 май 2014 г. той влиза в Еврейския музей в центъра на Брюксел, изважда автомат “Калашников” от сака си и разстрелва от упор намиращите се във фоайето хора, след което прибира оръжието си и напуска местопрестъплението. Заловен е седмица по-късно в Марсилия.

Немуш не е протестирал поисканата му от прокурора доживотна присъда. За разлика от него съучастникът му Насер Бендрер призова за смекчаващи вината обстоятелства, тъй като “не е натиснал спусъка” и не е присъствал по време на убийствата. Бендрер получи присъда от 15 г. затвор, 10 от които ще излежи в затвора, затова, че е осигурил оръжието на терориста и е подпомогнал бягството му, стана ясно по време на процеса, продължил 3 месеца.

Мехди Немуш е първият джихадистки боец, върнал се в Европа след години в армията на “Ислямска държава” в Сирия, който извърши терористичен акт. След него Европа беше залята от нападения в Париж, Брюксел, Ница, Берлин и други градове.

Пред съдебните заседатели заяви: “Животът продължава. Сега ще е зад решетките”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase