Снимкa: Reuters, архив

Таксите за преводи в евро между страните от еврозоната и тези, които не използват общата валута, ще поевтинеят от 15 декември, когато в сила влиза нова регулация за банковите такси.

Според документа, приет окончателно от Съвета на ЕС днес, всички вътрешни презгранични плащания в ЕС, извършени в евро извън еврозоната, ще бъдат таксувани като вътрешни плащания, извършвани в официалната местна валута.

Така таксите на банките няма да могат да надвишават, тези, които те събират за вътрешни преводи. Регламентът обхваща както банковите транзакции, така и операциите, извършвани през банкомат или ПОС-устройство.

След 15 декември презграничен банков превод в евро от България до друга страна от ЕС ще бъде таксуван като вътрешен банков превод в български лева.

Поевтиняването ще чувствително най-вече у нас, където таксите за тази услуга в момента са най-високи.

За суми до 10 000 евро те са от 15 до 24 евро, което означава, че за превод от 10 евро, банките в момента могат да ви обложат с до 24 евро такса.

След 15 декември потребителите ще бъдат информирани и за разходите за обмена на валута преди да извършат плащане с картата си в чужбина, независимо дали става дума за теглене на пари в брой от банкомат или плащане с карта на терминал в търговски обект, или за онлайн покупка.

Преводите от държавите, които не използват еврото, към 19-те от Еврозоната, са 80% от всички банкови транзакции от еврочленки, съобщава Еврокомисията. Най-скъпи те са в България от 15 до 24 евро за транзакция. В следващата ни Румъния те са значително по-ниски - от 9,86 до 14,90 евро, а във Великобритания - от 4,50 до 11,40 евро.

В момента таксата за вътрешни преводи у нас е 3 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase