Антверпен. Мястото на обира. Снимка: БТА

Впечатляващ банков обир извършиха крадци в неделя в белгийския град Антверпен, преди да се измъкнат невредими с неизвестна още плячка. Крадците прокопали тунел между къща, която се предполага, че са обитавали, и банката, като използвали за по-голямата част от 400-те метра, делящи ги от целта им, съществуващата подземна канализационна система.

В неделя те достигнали залата на хранилището, в което стотици клиенти наемали банкови сейфове и изпразнили неизвестен брой от тях. Според източник на фламандската телевизия VRT става дума за поне 20-30 сейфа.

Заради продължаващато разследване трезорът е още недостъпен и не може да се установи размерът на откраднатото. Клиентите на банката се събраха пред вратите й и искаха да проверят сейфовете си, но полицията не ги допуска. Те ще могат да влязат в трезора, едва след като следователите приключат работа.

Обирът бе установен в неделя следобед от охраната, която задействала алармата, но от крадците вече нямало и следа.

От базата си в къща на отсрещната страна на улицата апашите прокопали 4-метров тунел до канализационната тръба, която преминава под улицата. Оттам те пробили още един тунел до трезора на банката и влезли в него през дупка в пода.

След като приключили с работата си, крадците се измъкнали по същия маршрут необезпокоявани. Властите нямат представа кои може да са те. Засега не е известно да са оставили следи.

Според експерт, цитиран от ежедневника Het Laatste Nieuws, избраният маршрут е бил изключително рискован, тъй като при дъжд канализацията бързо се запълва с вода от уличните канавки и крадците са могли да се удавят.

Ограбената банка се намира в близост до т.нар. “диамантен квартал” на Антверпен, където са съсредоточени офисите на стотици търговци на скъпоценни камъни. Антверпен е един от най-големите световни центрове за търговия с диаманти.

Кражбата напомня на друго престъпление, извършено в Диамантения квартал в Антврерпен. През 2003 г. от трезор бяха откраднати бижута на стойност 100 милиона долара. Кражбата бе наречена “обирът на века”.

Тогава престъпниците проникнаха в подземен трезор, защитен с множество механизми за сигурност, включително заключване с 100 милиона възможни комбинации, инфрачервени топлинни детектори, сеизмичен сензор, доплеров радар и магнитно поле. Отделно сградата е била пазена от частни охранители. Макар един човек да бе осъден, откраднатото не беше намерено.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase