Снимка: Reuters
fallback

2500 килограма месо от болни крави е изнесено от Полша в 13 европейски държави, без задължителните ветеринарни проверки. За това съобщи самата Варшава, която задейства европейската система за предупреждение за опасни храни.

Oще по темата

9,5 тона от месото е било изпратено в 20 града в Полша, а 2,5 тона е изнесено в Румъния, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Португалия, Словакия, Испания и Швеция.

Властите съобщават, че месото е изтеглено от търговската мрежа в Полша. Те са предупредили на 30 януари засегнатите европейски държави да информират получателите му да сторят същото. Става дума за малки количества от по няколко стотин килограма експортирани за направа на местни продукти.

Европейската система за предупреждения за опасни храни не посочва какъв е рискът от консумация на месото.

Но директорът на полската ветеринарна служба Павел Ниемчук съобщи, че животните са умъртвени, защото са били болни. В кланиците не са присъствали ветеринари и задължителните проверки за безопасност на продукта не са били направени, макар че по документи всичко изглеждало според изискванията. Властите са отнели лиценза на кланицата и тя е затворена.

Европейската комисия съобщи, че изпраща експерти, които да помогнат на полските власти в разследването на случая.Скандалът се разрази, след като разследващ журналист публикува видео, което показва видимо болни крави, теглени към кланицата.

Полша произвежда над 500 000 тона годишно. 85% от него се изнася за Великобритания, Испания, Италия и Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

възмутен

преди 5 години

Възмутен съм от двойните стандарти на Европедалите.Затова поляците добре правят но не трябва на източноевропейските държави. Всички Европейски колонизатори трябва да бъдат наказани.Защото и с България се държат като с колониална държава.Българите са търпеливи но бежанците от Азия и Африка им лекуват гордостта и пренебрежението на Европедалите към другите.Затова навсякъде сеят терор и провокация.В България има много некачествена храна внесена от "приятелски държави" в ЕС.Това е Евро интеграцията.

12

Анонимен

преди 5 години

е, този път и германия и франция ще вкусят какво означава ДВОЕН СТАНДАРТ!

11

Анонимен

преди 5 години

"Властите са отнели лиценза на кланицата и тя е затворена." Ами да има дадем БГ гражданство, явно вършат работа за разлика от нашите

fallback