Снимка: БТА
fallback

Правителството пое ангажимент на реципрочна основа към британците у нас да запазят правата, които ползват и след Брекзит. Става дума за около 7 хил. души, те са добре дошли да продължат да живеят и да се чувстват добре в България, каза външният министър Екатерина Захариева.

Министерският съвет е одобрил днес план в две части – прилагане на споразумението за напускане между Великобритания и ЕС, и напускане на Великобритания без сделка.

"Целта е да се опитаме да минимализираме доколкото е възможно негативните последици, които ще има във всяка една от сферите", обясни тя. По думите й ЕК и останалите държави членки работят за това да има сделка, но трябва да бъдем готови и за другия вариант.

Захариева уточни, че ако няма сделка, българите, които пътуват краткосрочно до Великобритания до 90 дни, ще пътуват безвизово. Има около 240 хил. туристи на година от Великобритания и за нас е важно те да пътуват улеснени и без трудности, коментира дипломат №1.

Министърът напомни, че от британска страна е поет ангажимент европейските граждани и в частност българите, които живеят на Острова, към 29 март, по лесен начина да кандидатстват за т. нар. "статут за уседналост".

По отношение на конкретни сфери, когато Великобритания вече няма да е член на ЕС, за нея ще се прилагат например правила за търговията на Световната търговска организация, за полицейското сътрудничество - правилата в Интерпол и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback