Снимка: архив Reuters
fallback

На 8 март домакините в Белгия няма да заведат децата на училище, няма да чистят, готвят и пазаруват, защото ще стачкуват.

Първата по рода си женска стачка в страната е насрочена за Международния ден на жената и цели да привлече внимание към насилието срещу жените, по-лошите условия за труд, по-ограничения достъп до образование, както и да настоява за повече емоционална подкрепа и да протестира срещу расизма.

Инициативата е на синдиката CNE (La Centrale nationale des employés), откъдето се надяват жени от цялата страна да се присъединят към проявата. Синдикатът е един от големите в Белгия и има 167 000 членове, основно в южната част на страната и в Брюксел.

Вдъхновението идва от подобна стачка в Испания през 2018 г., когато 5 милиона жени стачкуваха, парализирайки страната.

Организаторите са готови да подкрепят и различни местни инициативи, но досега огласените действия включват отказ да бъдат заведени децата на училище, прекратяване изпълнението на домакинските задължения като чистене, готовене, пазаруване и др.

Целта на протеста е да покаже, че жените са незаменими в съвременното общество, съобщават белгийските медии.
Вместо пред печката на 8 март белгийските жени ще излязат по улиците на Брюксел, за да покажат решимостта си да извоюват равноправие и срещу насилието. Предвиждат се и паралелни семинари и дебати, на които да бъдат обсъдени проблемите на жените, живеещи в Белгия. В страната живеят над 4,5 млн жени.

43% от работещите жени са заети на непълен работен ден и съчетават кариерата с грижите за семейството. За една и съща работа високообразованите жени в Белгия получават 91% от заплатата на мъжете - една от най-малките разлики в Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Черна котка бял кота

преди 5 години

Женомразеца както го наричаш работи като градивна единица в това общество на матриархален диктат!

30

Анонимен

преди 5 години

От сега мога да кажа, че на 8ми март в Белгия ще се съберат стотици хиляди жени на протест в полза на равноправието. От тях 90% няма да са женени по обясними причини. Там освен срещу домашните си любимци и сапунки не знам срещу какво ще протестират, като им е празна къщата, защото са им празни главите.

29

Анонимен

преди 5 години

Призовавам мъжете, които работят там където жена рядко ще видиш да излязат на протест. Всички тираджии, пилоти, миньори, учени, военни, пожарникари, хамали, дървари, строители и така нататък. Кажете, че не искате да плащате майчински и социални помощи за жени от вашите данъци, докато не видите равноправие на работното място. Докато жена ви не започне да носи повече от вас вкъщи, докато не започне да поема по-голяма отговорност по изхранването на семейството.

fallback