Снимка: Reuters, архив
fallback

Европейската комисия осъди решението на Австрия да ограничи детските надбавки на чужденците европейци, работещи в страната.

От 1 януари влезе в сила нов закон, който предвижда, че размерът на детските и на данъчните облекчения ще се изчислява въз основа на стандарта на живот в страната, където се намират децата, а не където работят родителите им.

Това ще ощети европейците, които се трудят в Австрия, но семействата им са у дома, особено в страните в Източна Европа, където животът е по-евтин.

Oще по темата

Досега всяко дете на работещ законно родител получаваше между 114 и 165 евро месечно от раждането до навършване на 19 г.

Европейската комисия започна днес наказателна процедура срещу Австрия заради закона като несправедлив по отношение на чуждестранните работници.

“В ЕС няма втора класа работници, нито втора класа деца”, заяви социалният еврокомисар Мариане Тисен, давайки на Виена два месеца за обяснение.

Тя подчерта, че чуждестранните работници допринасят с данъците и социалноосигурителните си вноски към австрийския бюджет наравно с местните и ще е несправедливо да бъдат ощетявани при придобивките.

“С индексацията не правите нищо срещу социалния дъмпинг или социални туризъм, а удряте по тези, които стават сутрин рано, отиват на работа и допринасят за австрийската икономика”, заяви Тисен.

Комисарката добави, че Австрия е сред държавите, които е получила най-много пари от еврофондовете, благодарение, на които е повишавала с 0,5-1% БВП всяка година, откакто е член на ЕС.

Основанията за започването на наказателната процедура са неравно третиране на работниците и несправедливост. Тя обаче няма да спре действието на закона, който остава в сила.

През пролетта Комисията може да премине към втория етап на процедурата, а през лятото или наесен да даде Австрия на съд. Едва решение на Съда на ЕС може да принуди Виена да се откаже от индексацията на детските и данъчните облекчения.

През 2016 г. Австрия е превела в ЕС и в страните от Европейското икономическо пространство надбавки за 132 000 деца на стойност 273 млн. евро. Според властите индексацията на детските за чуждестранните работници ще спестява на бюджета по €100 млн. годишно.

Чуждестранните работници са 16,8% от заетите в Австрия. Повече от половината от тях са европейски граждани - най-вече германци, поляци, чехи, словаци, унгарци, словенци и румънци. По данни на румънското външно министерство над 14 хил. румънски деца получават добавки чрез работещите си в Австрия родители.

Планове за индексиране на детските според стандарта на живот в страните по произход на родителите, имаше и Германия, но след критики от Брюксел, тя ги изостави.

Няколко държави, обект на трудова миграция от ЕС, обявиха, че ще орежат детските на имигрантите, след като Брюксел се договори с Великобритания за същото, опитвайки да предотврати провеждането на референдума за излизането на Лондон от ЕС през 2016 г. След като британците решиха все пак да напуснат, договорките бяха изоставени. Брюксел настоя, че това са уговорки, направени по изключителен случай и са валидни само за него. Австрия е първата страна в ЕС, която въведе индексация на детските надбавки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

боян

преди 5 години

Кои да ви защити я пак? как ще обясните това? в Австрия са регестрирани хиляди деца които не живеят тук.Австрия ли да им плаща или държавата в която живеят?Нека тези държави започнат да плащат на хората и поколението си.Австрия може да спре незабавно тази схема за источване на средствата и,но не го прави. Предложи просто държавите в които тези деца се помещават а родителите смучат незаконно да плаща само диференциалната разлика от това което дава дадена държава.

13

Solar Power

преди 5 години

До 8: Повечето абортират или не правят изобщо деца защото така е по лесно. Ходи им се по дискотеки, цигарки .. кафенца пиене лек живот. Защо трябва да се грижи за дете ?! Отглеждането на дете не е свързано само с финанси. Аз имам 5 деца. Финансите са максимум 30% :) Повярвайте ми. Износват се едни и същи дрехи и т.н..... Това дали да имаш или нямаш деца е личен избор най-вече. Повечето не искат защото искат да са сами, егоисти и да контролират всичко.

12

Анонимен

преди 5 години

Брюксел да ни защити...май, май- колкото ни защити за американските визи...той цинизмът вече не се прикрива, не се маскира- той си е самата същност на нещата

fallback