Снимка: Президентството
fallback

Задълбочаващите се различия между Северна и Южна и Западна и Източна Европа са най-голямото предизвикателство, пред което е изправен днес Европейският съюз. Това заяви президентът Румен Радев на работна среща с ръководителите на дипломатическите мисии на държавите-членки на ЕС и на Европейското икономическо пространство в България, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

По думите на президента пример за това е и т.нар. пакт за мобилност, който разделя европейските държави в ущърб на конкурентоспособността на превозвачите от Източна Европа, докато продължава да има съществена разлика в заплащането на труда на служителите, работещи за едни и същи европейски компании, в зависимост от европейския регион, в който са разположени техните филиали.
 
Подписаният договор за приятелство между Франция и Германия беше определен от президента като важна стъпка за задълбочаване на процеса на европейска интеграция и засилване на ролята на обединена Европа.

Президентът посочи обаче, че сътрудничеството в сферата на сигурността следва  да бъде открито и за останалите държави-членки на ЕС, които да бъдат част от изграждащата се "обща стратегическа култура и обща отбранителна промишленост".

Румен Радев отбеляза и новите инициативи за задълбочаване на партньорството в сферата на отбраната като „Европейската инициатива за интервенция“ и призова да не се допуска изолацията на Източна Европа от споделянето на идеи, обмена на разузнавателна информация и разработване на доктрини, което би засилило фрагментацията на Европа.

Икономическото и социално сближаване на държавите от Европейския съюз е инвестиция в бъдещето на обединена Европа и това следва да бъде заложено в Многогодишната финансова рамка на ЕС и общите политики, заяви Радев.
 
Държавният глава призова единството и солидарността да останат водещи принципи за справяне с общите предизвикателства като постигане на по-висок икономически растеж, изграждането на сигурна и социално ангажирана Европа, справянето с миграцията и борбата с тероризма.
 
По време на срещата бяха обсъдени редица въпроси, свързани с дебата за бъдещето на обединена Европа, Западните Балкани, Източното партньорство, енергийната диверсификация и други актуални теми от дневния ред на Европейския съюз.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

раша наша

преди 5 години

на ес му трябват втори и трети сорт люди да им работят и да им вършат черната работа. славяните са трети сорт хора и тека ще си е от хитлерска германия започна до ден днешен.а славяните очакват светло бъдище от ес простете славяни вие сте от белите роби в европа

7

бай Иван

преди 5 години

Клишета.Е,все трябва да се каже нещо си.

6

V

преди 5 години

Много кухи *** има у Брюксел ;) Това не е добре за ЕС .За да има общ пазар трябва да има някой общи правила . Например единен данък върху бизнеса .Единна минимална работна заплата и единни трудови права и норми . Без тия работи не е възможен общ пазар ;) Ако аз бях на мястото на тия хора щях да направя следното.Да разпусна ЕС и да изготвя друг съюз между държавите от еврозоната .А после който иска да влезе в съюза първо да покрие гореспоменатите три важни общи правила,а и без никакви субсидии

fallback