Снимки: Reuters
fallback

Какво прави всеки турист, когато отиде в Рим? Опитва се да зърне папата, а след това е почти задължително да вземе монета и да я хвърли във фонтана "Ди Треви", пожелавайки си нещо хубаво.

Въпросното "съкровище" на дъното на прочутия фонтан всяка година се дарява на католическата църква за благотворителност. А то наистина е голямо – от "Ди Треви" годишно се вадят близо 1,5 милиона евро и сега е на път да скара католическата общност и кмета на града.

Вирджиния Раги иска да похарчи монетите, събрани през 2018 година, за да подобри инфраструктурата на Рим, пренебрегвайки традицията – парите да бъдат дарявани на католическата църква. Но духовниците не са съгласни.

Според тях, това решение ще се отрази на бедните, които всяка година чакат тази благотворителност.

Медиите в Италия също са на страната на църквата, като някои от тях излязоха със заглавия на първа страница: "Пари, взети от бедните".

Към тях се присъединяват и потребителите на социалните мрежи, които също молят градския съвет да отхвърли предложението на Раги и парите да не отидат за закърпването на разпадащите се пътища.

Но това далеч не отговаря на желанията, които жителите на Рим имаха през октомври. Тогава те излязоха на протест, недоволни от факта, че Вирджиния Раги не успява да изпълни обещанията си, които е дала като кмет и Вечният град тъне в мръсотия, а улиците са осеяни с дупки.

Фонтанът "Ди Треви" е на около 300 години. Хвърлянето на монети в него става традиция, след като Франк Синатра участва във филма "Три монети във фонтана" през 1954 г. и, разбира се, хвърля пенита в "Ди Треви".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 5 години

Папата не пуска лесно кокала. Иска да цука от фонтанчето и да "дарява" на бедните бухаха

12

Анонимен

преди 5 години

Няма да забравя братовчеда като метна една монета *** беше малко далече като я хвърли и цапна един за главата и оня щеше да падне във фонтана !

11

Фашистки-внук....

преди 5 години

Болни- хора, на- власт,..Не- е, по- ново, от- колело ....

fallback