Снимка: Bulgaria ON AIR

Скалният град Матера в Южна Италия вече е събрат на Пловдив, защото паралелно двата града са европейски столици на културата до края на годината, предаде Bulgaria ON AIR.

Допреди 100 години хората там живеели в пещери, а градът им бил смятан за "позорното петно на Италия". Изключително беден и забравен от правителството в далечния Рим, сега южния град Матера започва своето завръщане към някогашната си слава.

Още по темата

Матера е един от най-старите градове в Европа. Основан преди 8 хил. години от земеделци и овчари, които първо живели в скални жилища. По-късно градът се разраства. В скалите жителите му създават къщи, църкви и манастири.

След Втората световна война, жителите му са насилствено преместени на нови места, а скалните жилища западат. Докато не са открити от туристическата индустрия.

"Отворено бъдеще" - това е девизът на Матера, докато е Европейска столица на културата. Градът ще започне празненствата по този повод с традиционна светлинна церемония на 18 януари, която ще бъде последвана от откриването на осем изложби.

На следващия ден музиканти от цял свят ще участват в парад по улиците на града.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase