Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Приблизително всеки втори турски гражданин, който търси убежище в чужбина, се установява в Германия, съобщава агенция ДПА, като се позовава на информация на германското министерство на външните работи.

Данните са били предоставени по искане на Севим Дагделен, депутат от Левите в германския Бундестаг.

"Турция не е безопасна страна на произход. Турските граждани, които имат различно мнение (от властта), са свидетели на влошаване на положението си", каза Дагделен.

След неуспешния опит за преврат през 2016 г. турското правителство зае твърда позиция към онези, които възприема като потенциални противници, и вкара в затвора хиляди от тях. Мнозина потърсиха сигурност в чужбина.

"(Германското) федерално правителство няма скрупули, когато подкрепя режима на (турския президент Реджеп Таип) Ердоган с икономическа помощ и доставки на оръжие, докато в същото време всеки втори, който бяга от Ердоган, търси защита в Германия", каза Дагделен.

Той заяви, че Германия трябва да прекрати всякаква помощ за правителството на Ердоган.

Броят на турците, които искат убежище в Германия, е нараснал рязко от 2016 г. насам, пише БТА. Между 2013 и 2015 г. около 1800 турци са търсели убежище в Германия годишно. Този брой нарасна до 5742 през 2016 г. според данни на германската служба по миграцията и убежището, а през 2017 г. достигна до 8483.

Между януари и ноември миналата година 10075 лица от Турция са подали молба за убежище в Германия.

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 2 месеца

Искат "убежище" в Германия защото точно там ще правят втора турска държава.Така се войва в 21 век но западняците като са либерасти....

26

Анонимен

преди 2 месеца

Искат "убежище" в Германия защото точно там ще правят втора турска държава.Така се войва в 21 век но западняците като са либерасти....

25

Хайдутин

преди 2 месеца

Плюят по България и всичко Българско от завист и злоба, защото всичко Българско е супер и най доброто на света а турското, е най голямия *** на света, това се отнася за всичко, птирода, хора, храна, вода, стоки всичко! Те история нямат, на стотина години държава основана от полу Българин, как да пишат хубаво, най красивите и силни деца са отвличани и карани в Османската империя, за да си подсилят гена щото те са си засякани, грозни, криви, черни, уродлив и затова им е трябвала свежа ***!