СНимка: БТА

В Университетската болница в шведския град Упсала лекуват в изолация пациент, за когото има подозрения, че е заболял от ебола - силно заразна болест с потенциално смъртен изход, която от няколко месеца върлува в Демократична република Конго, съобщиха днес местните власти, цитирани от Франс прес и Ройтерс.

"Вероятно ще разполагаме с резултата от анализите довечера. За момента имаме само подозрения, възможно е да става въпрос за друго заболяване", посочиха в комюнике здравните власти в Упсала, на 70 км северно от Стокхолм.

"Пациентът е лекуван в клиниката за заразни болести и е в изолация", допълни комюникето, без да даде повече подробности за човека или за начина, по който може да се е заразил.

Преди да бъде прехвърлен в Упсала, пациентът е бил приет в спешно отделение в Еншьопинг. Отделението е затворено, а персоналът, който е бил в контакт с болния, е под наблюдениеe.

Според Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията симптоми, характерни за ебола, като треска и болки в стомаха, може да се появят до три седмици след контакт със смъртоносния вирус, припомня БТА.

От близо шест месеца в ДР Конго има епидемия от ебола. До момента са починали 356 души, а регистрираните заразени са 585. Това е десета такава епидемия в страната от появата за първи път на ебола през 1976 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase